Πολιτική

Μυστικές συνεδριάσεις Washington Group για το χρέος


Αυτοπαγιδευμένος ο Σόιμπλε: Αναγκάζεται να συζητήσει για λύση αλλά αυτό θα γίνει χωρίς «φανφάρες»

Μυστικά θα συγκληθεί το Washington Group, την Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, αλλά και στις 5 Δεκεμβρίου, για να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο των συναντήσεων του Euro Working Group και του Eurogroup, περιλαμβανομένων των «νέων ιδεών» που έχει επεξεργασθεί το επιτελείο του Κλάους Ρέγκλινγκ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών, μιλώντας σε ανταποκριτές, μπορεί να ματαιώθηκε η συνεδρίαση της ομάδας των πιστωτών στο Βερολίνο, αλλά υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο περιθώριο των οποίων θα συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πολιτικό πρόβλημα που επιχειρούν να ξεπεράσουν μέσα από αυτές τις «διακριτικές» διαδικασίες συνομιλιών οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος είναι η αυτοπαγίδευση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις ρητορικές του αρνήσεις να εξετάσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018.

Ο κ. Σόιμπλε, με δεδομένο ότι δεν έχει πλέον το πρόσχημα των καθυστερήσεων στη δεύτερη αξιολόγηση, είναι υποχρεωμένος -και πιέζεται έντονα από το ΔΝΤ- να συζητήσει τώρα για το χρέος, αλλά δεν θέλει να εμφανισθεί ότι αποδέχεται αυτή τη συζήτηση και επιδιώκει να παρουσιάσει στο γερμανικό ακροατήριο τα τελικά αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, «πακεταρισμένα» σαν μια διπλωματική επιτυχία του Βερολίνου, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο κ. Σόιμπλε τορπιλίζει μια συνεδρίαση του Washington Group. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει στην πρόσφατη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου αναμενόταν να συνεδριάσει το Washington Group, αλλά τελικά ο κ. Σόιμπλε έκανε πίσω, υπό τον φόβο ότι θα υπήρχαν «διαρροές» στα ΜΜΕ, που θα τον εμφάνιζαν ως ασυνεπή με τις δεσμεύσεις του να μη συζητηθεί τώρα το θέμα του ελληνικού χρέους.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αποκαλύψει από χθες το sofokleousin.gr, στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των πιστωτών πέφτουν νέες ιδέες που προορίζονται να γεφυρώσουν τις διαφορές Ευρώπης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις οποίες επεξεργάσθηκε μυστικά το επιτελείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπό τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως έχει προαναγγείλει από τις 10 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις: «σχετικά με το Eurogroup και το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup έχει σημειώσει ότι υπάρχουν ορισμένες νέες ιδέες, που θα παρουσιασθούν στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου. Φυσικά, θα καλωσορίζαμε νέες ιδέες για ελάφρυνση χρέους και είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».

Επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί για αυτές τις νέες ιδέες, όμως εκτιμάται ότι κινούνται στο πλαίσιο που είχε περιγράψει πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Δηλαδή, ότι με ορισμένα «μετριοπαθή» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα μειώσουν αρκετά τις δαπάνες εξυπηρέτησης ως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας, θα γίνει εφικτό να μειωθεί ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος από το 3,5% στο 2-2,5%, ώστε να ανοίξει χώρος, όπως είχε τονίσει ο κ. Χουλιαράκης, για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτά τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ήδη περιγραφεί από το Eurogroup, καθώς και την παραμετροποίηση του σημαντικότερου μεσοπρόθεσμου μέτρου, δηλαδή της παράτασης της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου, ώστε να μην «φορτωθεί» το Δημόσιο με την εξυπηρέτησή τους μετά το 2022, αλλά να μετατεθεί κάποια χρόνια αργότερα (ο κ. Χουλιαράκης απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την παράταση που χρειάζεται να δοθεί).

Θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα;

Από την πλευρά των Ευρωπαίων, υπάρχει η αναγγελία των «νέων ιδεών» από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ορισμένες «διαρροές» από το επιτελείο Ρέγκλινγκ, που κάνουν λόγο για «διευρυμένα» (enhanced) βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση στην Ελλάδα, χωρίς να χρειασθεί να παραμετροποιηθούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, στα οποία αντιδρά ο Β. Σόιμπλε, επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν στο τέλος του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, βέβαιο είναι ότι οι συζητήσεις έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο του παρελθόντος, όπου κάθε φορά που υπήρχε διαφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων τη... νύφη πλήρωνε η Ελλάδα, επειδή μπλοκάρονταν τα μέτρα για το χρέος και επιβάλλονταν στη χώρα μας περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το χρέος. Το Ταμείο επιμένει ότι το ισχύον πρόγραμμα οδηγεί σε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Επειδή θεωρείται απίθανο να κατεβεί τόσο χαμηλά ο δημοσιονομικός στόχος, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση κάνει υπολογισμούς για πλεόνασμα 2-2,5% τη δεκαετία μετά τη λήξη του προγράμματος, αναμένονται πιέσεις για μέτρα που θα καλύπτουν τον όποιο αναθεωρημένο στόχο.

Για παράδειγμα, αν ο στόχος πάει στο 2%, η διαφορά θα είναι 0,5% του ΑΕΠ, ενώ αν προσδιορισθεί σε 2,5% ανεβαίνει σε 1% του ΑΕΠ. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα μέτρα θα κληθούμε να τα προσδιορίσουμε τώρα, όπως επιμένει το Ταμείο, ή αν μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός για να ληφθούν στο μέλλον, εάν και στο βαθμό που θα χρειασθεί, μέσα από το μηχανισμό του «κόφτη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις