Πολιτική

«Μύλος» στη Νέα Δημοκρατία με το «αυτογκόλ» της 7ήμερης εργασίας (βίντεο)


Έντονη ανησυχία και αρκετή γκρίνια επικρατεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας από το νέο «φάουλ» στο οποίο υπέπεσε ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης της πενθήμερης εργασίας σε επταήμερη, κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί στην οδό Πειραιώς που φοβούνται ότι το συγκεκριμένο λάθος, που έγινε μόλις 15 μέρες πριν από τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, ίσως αποδειχτεί καθοριστικό για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Το μήνυμα για το 7ήμερο πηγαίνει κατευθείαν στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σκληρά την περίοδο των μνημονίων και εξακολουθούν να δοκιμάζονται και λογικό είναι να ανησυχούν από τέτοιου είδους δηλώσεις και εξαγγελίες.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η εξαγγελία για τη δυνατότητα επταήμερης εργασίας, χαροποιεί τους εργοδότες, οι οποίοι βλέπουν μέσα από αυτή, περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Οι επιτελείς της ΝΔ τρομοκρατήθηκαν από την απρόσμενη έκταση που έλαβε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, Twitter, Instagram, το θέμα της επέκτασης του πενθημέρου σε 7ήμερο, με τις αντιδράσεις να είναι πρωτοφανείς, ενώ ψάχνουν να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης και του ίδιους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το «δώρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τελικά, τον έχουμε αδικήσει τον άνθρωπο. Τον κατηγορούμε ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα στο 2014, ενώ με αυτά που προτείνει μας οδηγεί στον 18ο αιώνα, την εποχή του εργασιακού μεσαίωνα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στα Ιωάννινα.

Επίσης ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «χορηγό» του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα διαψευστούν οι προσδοκίες της ΝΔ για «θρίαμβο» στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές που, όπως είπε, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη "ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα". Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί».

Επίσης προσθέτει το γραφείο του πρωθυπουργού ότι ο κ. Μητσοτάκης, «για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας», επισημαίνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».

Τι πραγματικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ερωτώμενος για τα εργασιακά, μίλησε για επταήμερη εργασία, αμφισβήτησε και το οκτάωρο, προβάλλοντας ως επιχείρημα το ότι «είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το βίντεο στο επίμαχο απόσπασμα αναφέρει: «Το άλμα του εκσυγχρονισμού από πλευράς κράτους και επιχειρήσεων θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Και η ίδια η φύση της εργασίας αλλάξει σήμερα και πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκτάωρου και διάφορες  άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να γνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο από ότι δούλευαν μέχρι σήμερα.

Το κράτος έρχεται να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Ναι το να δώσουμε τη δυνατότητα σε μια γυναίκα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία οκτώ ώρες, πέντε ημέρες, αλλά είναι καλό.

Όταν μια επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από τι θα είχαν πριν και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Κάποιοι που τα βλέπουν και κυνηγούν σκιές δεν έχουν ιδέα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980.

Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι που τα ισχυρίζονται αυτά φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν που πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».

Διαβαστε επισης