Πολιτική

Μπρα ντε φερ για τις προσωρινές τηλεοπτικές άδειες


Το θέμα των προσωρινών τηλεοπτικών αδειών παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στην προσπάθεια συνεννόησης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση ΕΣΡ και την άρση του αδιεξόδου που ανέκυψε με την απόφαση του ΣτΕ. Οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του τελευταίου τριημέρου δεν απέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα και η διελκυστίνδα συνεχίζεται με εκατέρωθεν τακτικισμούς. Η ΝΔ καταθέτει σήμερα πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται γι αυτό το θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα συνεδριάζει  για το ΕΣΡ η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς το επίμαχο ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αλλά ποιος θα μοιράσει τις «προσωρινές» άδειες και ποια κανάλια θα (μπορέσουν να) συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Ενώ για τις «μόνιμες» τηλεοπτικές άδειες υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ που καθορίζει ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ, για τις προσωρινές η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δοθούν  από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ή από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. 

Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι ανήκει πλέον στο ΕΣΡ «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό» τηλεοπτικών αδειών , αντί να αποσαφηνίσει τα πράγματα ενίσχυσε τους φόβους της αντιπολίτευσης.

Πρώτα το ΕΣΡ, μετά οι άδειες 

Η ΝΔ ζητά να μην κατατεθεί τώρα το ν/σ με τη διάταξη-γέφυρα για τις προσωρινές άδειες, αλλά να συγκροτηθεί πρώτα το ΕΣΡ και να αναλάβει αυτό την έκδοση των «προσωρινών βεβαιώσεων», με τις οποίες θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν τα υφιστάμενα κανάλια, ή να λειτουργήσουν τα καινούργια των δύο υπερθεματιστών (Μαρινάκη, Σαββίδη).  

Το σαββατοκύριακο – κι ενώ συνεχίζονταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις – υπήρξαν ενδείξεις διαλλακτικότητας από τις δύο πλευρές, που δημιούργησαν την εντύπωση ότι μπορεί να επιτευχθεί συνεννόηση για να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κομματικά γραφεία εκτιμούν ότι  έχουν εξαντληθεί πλέον τα περιθώρια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος και η διαιώνισή του μάλλον αρνητική επίπτωση θα έχει για όλα τα κόμματα.

Όμως το ότι η ΝΔ καταθέτει σήμερα πρόταση νόμου για τα τηλεοπτικά, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του έχουν αποφασίσει να κρατήσουν ανοιχτό το θέμα, συνεχίζοντας το μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση.

ΝΔ: Ας πληρώσουν οι καναλάρχες

Φαίνεται όμως ότι αλλάζουν τακτική, διαπιστώνοντας ότι με τη μέχρι τώρα στάση της  στο θέμα των προσωρινών αδειών η ΝΔ εμφανιζόταν σαν να «κόπτεται» για να επανέλθει το παλιό καθεστώς λειτουργίας των καναλιών και να μην πληρώσουν οι καναλάρχες. 

Αποδεχόμενη πλέον την χορήγηση προσωρινών αδειών «επ ενοικίω», η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει τώρα δύο όρους για να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ:

• Να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα ανατίθεται στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα για την χορήγηση και των προσωρινών αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών

• Να αποσύρει η κυβέρνηση την πρότασή της για τοποθέτηση του Βύρωνα Πολύδωρα στην προεδρία του ΕΣΡ και να συζητηθούν από μηδενική βάση υποψηφιότητες που θα είναι αποδεκτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οσον αφορά την υποψηφιότητα Πολύδωρα το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, καθώς ο πρώην υπουργός είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί προκειμένου να διευκολύνει την προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Αλλωστε η υποψηφιότητα του έχει ήδη «καεί», καθώς απορρίπτεται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, ενώ έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα των προσωρινών αδειών η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει, εφ’ όσον λάβει δεσμευτικές διαβεβαιώσεις από τη ΝΔ ότι θα βοηθήσει να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες συγκρότησης του ΕΣΡ και να ψηφισθεί άμεσα ο νόμος για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών επ ενοικίω, ώστε να τεθεί σε ισχύ εντός του έτους.