Δύο όπλα ρίχνει στη μάχη το υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης, επιδιώκοντας να επιταχύνει την έκδοση επικουρικών συντάξεων: Μπόνους στους υπαλλήλους του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ) και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του με προσλήψεις πτυχιούχων μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Στο Ταμείο εκκρεμούν 91.178 αιτήσεις συνταξιοδετηθέντων, οι οποίοι έχουν λάβει κύρια σύνταξη αλλά όχι την επικουρική. Πρώτος στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις γι αυτές τις περιπτώσεις και παράλληλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις νέες αιτήσεις.
Μία από τις αιτίες της καθυστέρησης είναι η έλλειψη υποδομών που υπήρχε επί χρόνια. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε πρόσφατα με την προμήθεια-εγκατάσταση λογισμικού για την έκδοση των επικουρικών του πρώην ΙΚΑ.
Το λογισμικό αυτό εγκαταστάθηκε μόλις τον Ιούλιο - δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Ως εκ τούτου ο όγκος των αιτήσεων που πρέπει να διεκπεραιωθούν είναι δυσανάλογα μεγάλος για το προσωπικό που απασχολείται. Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι ότι αυτό το διάστημα οι υπάλληλοι επεξεργάζονται τις αιτήσεις του... Ιανουαρίου 2015.
Εκτιμάται ότι η ενίσχυσή του προσωπικού με εξειδικευμένα στελέχη θα βοηθήσει σημαντικά. Στο υπάρχον προσωπικο θα δοθεί ως κίνητρο πρόσθετης και επιμελούς εργασίας ένα μηνιαία επίδομα.
Τρία χρόνια στο... περίμενε
Ένα ακόμα αγκάθι στην επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων αποτελεί και η συγκέντρωση στοιχείων για τις αποδοχές, ειδικά όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση και ακόμα περισσότερο στην περίπτωση των αναπηρικών και των συντάξεων χηρείας.
Σε περίπου 40.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι επικουρικών του πρώην ΙΚΑ, που περιμένουν στην ουρά τουλάχιστον 3 χρόνια, ενώ 1.100 δικαιούχοι μετρούν ακόμα και 6 χρόνια καθυστέρησης αφού σε ορισμένα πρώην επικουρικά ταμεία έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις που χρονολογούνται από το 2012.
Η νέα διοίκηση στοχεύει ο ρυθμός έκδοσης να φτάσει μέχρι τις 8.000-8.500 συντάξεις τον μήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 η επεξεργασία όλων των εκκρεμών αιτήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου 8μήνου πάντως, μόνο σε δύο μήνες ο αριθμός πλησίασε τον στόχο. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο δόθηκαν 3.808 συντάξεις, τον Φεβρουάριο 4.989, τον Μάρτιο 4.856, τον Απρίλιο 8.294, τον Μάιο 7.016, τον Ιούνιο 4.796, τον Ιούλιο 2.734 και τον Αύγουστο 3.685. Συνολικά διεκπεραιώθηκαν 40.178 υποθέσεις, 24.601 εκ των οποίων εκκρεμούσαν εδώ και τρία χρόνια.