Επιχειρήσεις

Μπλόκο τραπεζών στον εξωδικαστικό!


Διστάζουν να «κουρέψουν» χρέη και κρατούν σε ομηρία αέναων διαπραγματεύσεων τις επιχειρήσεις. Μόνο 21 περιπτώσεις έχουν ρυθμισθεί!

Σε ιδιότυπη ομηρία κρατούν οι τράπεζες χιλιάδες επιχειρήσεις, που έχουν υποβάλει αιτήσεις ρύθμισης των οφειλών τους με το νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς φοβούνται να προχωρήσουν σε «κούρεμα» χρεών και υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να μπαίνουν σε αργόσυρτες διαπραγματεύσεις με αβέβαιη έκβαση.

Τα στοιχεία που έδωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, είναι αποκαλυπτικά της εμπλοκής που έχει δημιουργήσει στην εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η συμπεριφορά των τραπεζών:

  • Από τον περασμένο Αύγουστο, που άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις, περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις έχουν αρχίσει τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  • Από αυτές τις επιχειρήσεις, επτά μήνες αργότερα, μόνο οι 21 έχουν καταφέρει να φθάσουν σε τελική ρύθμιση!

Ο κ. Κουρμούσης παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές. Δικαιολόγησε τη συμπεριφορά των πιστωτών, δηλαδή πρωτίστως των τραπεζών, λέγοντας ότι αργούν να κάνουν βήματα επειδή η εφαρμογή του μέτρου είναι πρωτόγνωρη.

Όπως είπε, χιλιάδες υποθέσεις που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία και εκκρεμούν δεν απορρίπτονται, αλλά καθυστερούν λόγω των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των αιτούντων και των πιστωτών τους.

«Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις εντός της διαδικασίας. Δεν έχουν απορριφθεί - όπως εσφαλμένα λέγεται - και ακόμη διαπραγματεύονται και διαπραγματεύονται, μήνες και μήνες διαπραγματεύονται συνέχεια, γιατί υπάρχει μια διστακτικότητα να αρχίσουν να κάνουν, ιδίως, το “κούρεμα”», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρμούσης. «Δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και φοβούνται», πρόσθεσε.

Πάντως, υπάρχει η υπόνοια στην αγορά ότι η πολιτική των τραπεζών, σε σχέση με το «κούρεμα» δανείων, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεν σχετίζεται με φόβους για ποινικές εμπλοκές των στελεχών που θα εγκρίνουν «κουρέματα» (ο νόμος πλέον παρέχει επαρκή προστασία στα τραπεζικά στελέχη), αλλά με τη διάθεση των τραπεζικών διοικήσεων να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές από «κουρέματα» και να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από την προσφυγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να προτιμήσουν τις διμερείς συνεννοήσεις με τις τράπεζες.

Και στο παρελθόν, άλλωστε, οι τράπεζες εκδήλωσαν με πολύ καθαρό τρόπο την αντίθεσή τους στις εξωδικαστικές διευθετήσεις καθυστερούμενων οφειλών.

Στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, από το 2010 υπήρχε πρόνοια για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αλλά οι τράπεζες συστηματικά αρνούνταν να έλθουν σε τέτοια διαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες και άφηναν όλες τις υποθέσεις να καταλήγουν στα Ειρηνοδικεία, όπου σήμερα έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις.

Πάντως, ο κ. Κουρμούσης προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Όπως δηλώνει, τώρα που έγιναν τα πρώτα είκοσι «κουρέματα» αρχίζει να αίρεται και η διστακτικότητα από την πλευρά των πιστωτών και υπάρχει η ελπίδα ότι θα «αρχίσουμε να βλέπουμε μήνα-μήνα όλο και περισσότερες ρυθμίσεις».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις