Πολιτική

Μπλόκο στη μείωση των συντάξεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο


 Πριν στεγνώσει το μελάνι στο υπογεγραμμένο τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, προέκυψαν τα πρώτα σημαντικά εμπόδια για την κυβέρνηση, που αφορούν τόσο την ουσία όσο και τις πολιτικές εντυπώσεις, ενόψει μάλιστα και της ψηφοφορίας του σχετικού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ο «σκόπελος» προκύπτει» στο μείζον θέμα των περικοπών στις συντάξεις το 2019, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι «ενδεχομένως είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)». 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ιδιαίτερη μνεία στην έλλειψη αναλογιστικής μελέτης για το ζήτημα των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2019, παρά το γεγονός ότι αυτό «επιβάλλεται» από τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η ουσία: Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι γνωμοδοτική και δεν έχει δεσμευτική «φύση» για την κυβέρνηση. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δικαστικό «μπλόκο» που δημιουργεί «πονοκεφάλους» για το Μαξίμου και εγείρει τρόπον τινά ζητήματα συνταγματικότητας των νέων περικοπών στις συντάξεις. 

«Προφητικό» αλλά βασισμένο σε υπαρκτά ζητήματα αποδεικνύεται το αίτημα των Θεσμών-που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Μνημονίου- προς τις ελληνικές αρχές, να παράσχουν νομική γνωμοδότηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ευθυγραμμίζονται με το Σύνταγμα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

H βόμβα με την απόφαση του ΣτΕ από τον Ιούλιο του 2015

Θορυβημένοι από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, τον Ιούλιο του 2015, που έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, του νόμου 4093, που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, οι εκπρόσωποι των δανειστών… έσπευσαν να ζητήσουν από την ελληνική «πλευρά», συγκεκριμένη νομική «κατοχύρωση» για τις επερχόμενες περικοπές του 2019.

Η απόφαση του ΣτΕ το 2015, που είναι οριστική και αμετάκλητη, κάνει λόγο για άμεσο τερματισμό των κρατήσεων που προκύπτουν από το νόμο 4093/12 και για επιστροφή αναδρομικών στους δικαιούχους συνταξιούχους. Πολλές συνταξιουχικές οργανώσεις έχουν καταφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση, η οποία έχει απασχολήσει τους δανειστές αλλά και την κυβέρνηση.

Σ’ αυτή την «βόμβα» που εξακολουθεί να βρίσκεται στα θεμέλια της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, προστίθεται και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν έχει την ίδια ισχύ με την σχετική απόφαση του ΣτΕ, αλλά είναι ικανή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην κυβέρνηση.

Τόσο σε ότι αφορά στην έξωθεν καλή μαρτυρία προς τους δανειστές, με «νωπή» την τεχνική συμφωνία, όσο και στο εσωτερικό και ενόψει της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, όπου οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν κεφαλαιώδες ζήτημα.