Αντίθετο στα σχέδια της Κομισιόν για μια δημοσιονομική χαλάρωση εμφανίζεται το Βερολίνο σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεδομένου του υψηλού χρέους στην Ε.Ε., δεν νομίζουμε πως υπάρχει η πιθανότητα υιοθέτησης επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απηχώντας τις απόψεις Σόιμπλε, οι οποίες διατυπώθηκαν και σε χθεσινές τηλεφωνικές επαφές του με παράγοντες της Κομισιόν.
Η γερμανική ηγεσία σημειώνει πως δεν μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες (όπως ζητά η Κομισιόν από τις "πλούσιες χώρες") δεδομένου ότι σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στην οικονομία. Επικαλείται επίσης την συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, προκειμένου να υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται να "θυσιασθεί" τώρα η δημοσιονομική σταθερότητα για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Η Κομισιόν προτείνει μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017, η οποία θα προέλθει -σύμφωνα με την Επιτροπή- από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μία εποικοδομητική συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου.