Πολιτική

Μπλόκο εισαγγελέα και για άλλους 2 Τούρκους στρατιωτικούς


Η απόφαση θα εκδοθεί και αυτή 23 Ιανουαρίου

Παρόμοια με την χθεσινή πρόταση παρουσίασε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφορικά με την έκδοση δυο ακόμα Τούρκων στρατιωτικών, από τους 8 συνολικά που βρέθηκαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Δεύτερος κατά σειρά εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης εισηγήθηκε να μην εκδοθούν στην γειτονική χώρα ακόμη δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, οι Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ. Συγκεκριμένα, ο κ. Βουρλιώτης τόνισε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν καθώς κινδυνεύουν.

Την μη έκδοση των 2 πρώτων αξιωματικών πρότεινε η εισαγγελέας

Υπέρ της μη έκδοσης των πρώτων 2 από τους οκτώ συνολικά Τούρκους αξιωματικούς τάχθηκε κατά την αγόρευση της η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κυρία Βασιλική Θεοδώρου.

Επί της διαδικασίας πάντως σημειώνεται πως αν ο Άρειος Πάγος τελικά πει όχι στην έκδοση, τότε δεν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και την τελευταία λέξη να πει το αντίθετο, ενώ αν πει ναι, τότε ο υπουργός μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους.

Σήμερα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κατ’ αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές. Για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές Αρχές, η κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότητες και αοριστία. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ακόμα και αν το αίτημα των τουρκικών Αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα.

Όπως ανέφερε:

-"από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ. 

-Δε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία.

-Παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο. 

-Οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας. Έτσι παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ.   

Επιπρόσθετα, ενισχύοντας  η εισαγγελέας τις θέσεις τόνισε ακόμη, ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος),  απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

Ακόμη, η κυρία Θεοδώρου τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής στην γείτονα χώρα, καθώς ήδη ο Ερτογάν πριν το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού το είχε ήδη εξαγγείλει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις