Πολιτική

Μπλέκει το Ασφαλιστικό με το χρέος η Λαγκάρντ


Σε σοβαρές τομές και γενναία μέτρα αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καλεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών βρίσκονται εν εξελίξει. Στο λόγο της συνδέει ουσιαστικά το ασφαλιστικό και με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως επεσήμανε μια μεταρρύθμιση που δεν θα είναι βαθιά και δεν θα καθιστά το σύστημα βιώσιμο μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους! «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δεύτερη ανάγνωση πάντως η Λαγκάρντ ασκεί πιέσεις σε όλες τις πλευρές καθώς:

- Ζητά από την Ελλάδα πραγματικές τομές στο Ασφαλιστικό -ως σοβαρή μεταρρύθμιση- για να προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους

-Στέλνει μήνυμα προς τους εταίρους ώστε να ασκήσουν πιέσεις και να πραγματοποιηθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με γενναία μέτρα, καθώς αλλιώς θα χρειαστεί μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους. Ως γνωστόν, το Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει χωρίς μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Στον αντίποδα, Βερολίνο και Βρυξέλλες με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν την ελάφρυνση, ακόμα και τώρα (έχει αποκλειστεί δια ροπάλου η φράση "κούρεμα" εδώ και μήνες), ενώ παράλληλα επιθυμούν την παραμονή ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της οικονομίας και θα αξιολογήσει τα τελευταία στοιχεία βάση των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης του χρέους. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά την σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του «δρακόντειο» και «κακού» ΔΝΤ.

«Δεν θέλουμε» σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου ήδη η προσαρμογή ήδη έχει υπάρξει τόσο μεγάλη, είπε, υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής το ΔΝΤ είναι προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Λαγκάρντ: Οι αναδυόμενες οικονομίες δέχονται τρομακτικές πιέσεις

Το παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας δεν φτάνει για να προσφέρει προστασία από οικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες που είναι εξαρτημένες από το πετρέλαιο, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία που έδωσε στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ,

Η Λαγκάρντ είπε ότι η πτώση στις τιμές του αργού και στα μέταλλα περίπου κατά 65% από τα τελευταία υψηλά τους σημαίνει πως «πολλές αναδυόμενες οικονομίες που εξάγουν εμπορεύματα δέχονται τρομακτικές πιέσεις».

Η ίδια προειδοποίησε ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες διατρέχουν τον κίνδυνο να μην έχουν την πρόσβαση που χρειάζονται στο παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας.

«Αν και το δίχτυ ασφαλείας έχει επεκταθεί σε μέγεθος και κάλυψη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει γίνει επίσης πιο ασύμμετρο και κατακερματισμένο» σημείωσε.

«Για παράδειγμα, πολλές αναδυόμενες οικονομίες δεν έχουν πρόσβαση στις υφιστάμενες γραμμές ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των ανεπτυγμένων χωρών. Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση, γιατί οι αναδυόμενες οικονομίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα νομίσματα των ανεπτυγμένων χωρών για το εμπόριο και την χρηματοδότηση τους», τόνισε η Λαγκάρντ.