Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην εν εξελίξει αντιπαράθεση ομάδων μεγαλομετόχων για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς η μία πλευρά βρίσκεται πλέον υπό την απειλή σοβαρών διοικητικών κυρώσεων και βαρύτατων οικονομικών προστίμων, για παραβάσεις των χρηματιστηριακών κανόνων διαφάνειας και προστασίας των μικρομετόχων-επενδυτών.
Επιχειρώντας να διασώσει την αξιοπιστία της αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε χθες μια απόφαση που ουσιαστικά συνιστά έμμεση απαγγελία κατηγορίας σε βάρος της Reggeborgh για συντονισμένη δράση με την επίσης ολλανδική Atlas Invest, με την οποία ελέγχουν αθροιστικά περίπου το 40% των μετοχών (και ψήφων) στην Ελλάκτωρ.
Μετά από τρεις μήνες ερευνών και ενδελεχούς εξέτασης στοιχείων, η Επιτροπή απεφάνθη ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις συντονισμένης δράσης των δύο Ολλανδών μεγαλομετόχων του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου, η οποία καθιστούσε υποχρεωτική την κατάθεση δημόσιας πρότασης για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ. Τους καλεί λοιπόν να “απολογηθούν” εντός δεκαπέντε ημερών, προσκομίζοντας στοιχεία για να αντικρούσουν τις κατηγορίες.
Στέρηση δικαιώματος ψήφου στις ΓΣ
Είναι μία τυπική διαδικασία που προηγείται της επιβολής κυρώσεων. Η Επιτροπή θα εξετάσει τα επιχειρήματα των Ολλανδών και θα εκδώσει σύντομα την τελική “ετυμηγορία” της.
Η Reggeborgh και η Atlas Invest κινδυνεύουν τώρα με μεγάλα πρόστιμα – της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ – και με βαρύτατες ποινές, που μπορεί να φθάσουν μέχρι τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις της Ελλάκτωρ, για τις μετοχές που κατέχουν πέραν του 33%.
Αν επιβληθεί αυτή η ποινή, η ομάδα Καϋμενάκη-Μπάκου θα μπορέσει πιθανότατα να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, συγκεντρώνοντας ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33,4%).
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η χθεσινή απόφαση της ανώτατης εποπτικής Αρχής της αγοράς και η τελική ¨ετυμηγορία” της θα αποτελέσουν αποφασιστικό βήμα για την εδραίωση κανόνων προστασίας των μετόχων μειοψηφίας και των επενδυτών, των οποίων τα δικαιώματα καταστρατηγούνται από συντονισμένες κινήσεις μετοχικών πλειοψηφιών.
Τα κρυμμένα πακέτα και η συνεργασία
Στην περίπτωση της Ελλάκτωρ η καταστρατήγηση συνίσταται στο ότι – σύμφωνα με τις ενδείξεις που αξιολόγησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – η Reggeborg και η Atlas Invest ενεργούσαν συντονισμένα χωρίς να ενημερώσουν τις εποπτικές αρχές και το επενδυτικό κοινό, ώστε να μην υποχρεωθούν να καταθέσουν δημόσια πρόταση. Η απόκρυψη αυτού του σημαντικού στοιχείου συνιστά επίσης ελλιπή ενημέρωση ή και παραπληροφόρηση των υπολοίπων μετόχων και της χρηματιστηριακής αγοράς
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όταν η Reggeborgh επιχειρούσε να “αλώσει” την Ελλάκτωρ, είχε “κρύψει” στην κυπριακή Astro Bank και σε άλλες διεθνείς τράπεζες περίπου 8,5% των μετοχών της εταιρείας. Οταν δημιουργήθηκε ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν αυτά τα κρυμμένα πακέτα, τα αγόρασε η Atlas με την οποία είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr σε πρόσφατα δημοσιεύματα, η Reggeborgh και ο επικεφαλής της Χένρι Χόλτερμαν (φωτό) έχουν ιστορικό τέτοιων παραβάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και βρέθηκαν αρκετές φορές στο στόχαστρο της ολλανδικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για παρόμοιες υποθέσεις παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού και αξιοποίησης εσωτερικής πληροφόρησης.