Πολιτική

Μπαταρία από χαρτί, με ενέργεια από... βακτήρια!


Aπό ένα φύλλο χαρτιού και ένα υγρό που αντιδρά με βακτήρια αποτελείται η νέα μπαταρία που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμτον στη Νέα Υόρκη, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει συσκευές παρακολούθησης της γλυκόζης ή ανίχνευσης παθογόνων, καθώς και να κρατήσει σε λειτουργία μικρές ηλεκτρονικές συσκευές για μέρες χωρίς εξωτερική πηγή ενέργειας. 

Η μπαταρία αποτελείται από ένα χαρτί χρωματογραφίας, μια μικρή ταινία νιτρικού αργύρου και ένα στρώμα κεριού, το οποίο σχηματίζει μία κάθοδο. Από την άλλη πλευρά του χαρτιού, ένα αγώγιμο πολυμερές δρα ως άνοδος.

Για να ενεργοποιηθεί η μπαταρία, αρκεί το χαρτί να διπλωθεί απλά στη μέση και πασπαλιστεί με λίγες σταγόνες από ένα υγρό πλούσιο σε βακτήρια. Στη συνέχεια, η κυτταρική αναπνοή των μικροβίων άγει ένα ρεύμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Όταν έξι μπαταρίες τοποθετηθούν σε ένα πλέγμα και διπλωθούν μαζί, μπορούν να παράξουν έως και 44,85 μικροβάτ και 105,89 μικροαμπέρ. Φυσικά, θα χρειάζονταν εκατομμύρια αυτών των μπαταριών για να τροφοδοτηθεί μόνο ένας λαμπτήρας των 40 βατ. Ωστόσο, η μπαταρία αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένους πόρους.

Για παράδειγμα, σε μια ζώνη καταστροφής ή άλλη περιοχή εκτός δικτύου, αυτές οι μπαταρίες θα μπορούσαν να παρέχουν μια ζωτική πηγή ενέργειας για μικρούς βιοαισθητήρες.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η ίδια ομάδα του εν λόγω πανεπιστημίου δημιουργεί μία μπαταρία χαρτιού που τροφοδοτείται από βακτήρια, καθώς είχε προηγηθεί ένα πρωτότυπο με τη μορφή ενός σπιρτόκουτου, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σων Τσόι.