Διεθνή

Μπαρόζο: Σήμερα η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με πιο πολλή αυτοπεποίθηση


Δεν συμμερίζομαι το κλίμα πεσιμισμού για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε στην ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Από το 2004 έως το 2014 η Ευρωπαίκή Ένωση διπλασίασε τα μέλη της, παρά τις κρίσεις. Αντιμετώπισαμε τη χρηματοπιστωτική κρίση, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα θεσμικά προβλήματα στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Πολλοί τότε πίστευσαν ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βρει λύση απέναντι στις θεσμικές αλλαγές ή στα διάφορα γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα. Τελικά, όμως, η Ευρώπη επιβίωσε και έγινε ισχυρότερη", σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε πως την ταραγμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης υπήρχαν σκέψεις πως ίσως η χώρα δεν θα κατάφερνε να παραμείνει στην ΕΕ. Σήμερα, παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με πιο πολλή αυτοπεποίθηση. Η χώρα αποτελούσε ένα από τα πιο δύσκολα μέτωπα της ΕΕ, οικονομικά και πολιτικά, αλλά οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των κρατών με οικονομικά προβλήματα.

Έχουμε σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη, συνέχισε ο κ. Μπαρόζο, αναφέροντας ως πρώτο και σημαντικότερο το Brexit, δηλαδή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. "Παρατηρούμε ότι στο βρετανικό δημοψήφισμα υπήρξε πλειοψηφία που είπε 'όχι' στην ΕΕ, αλλά τώρα δεν υπάρχει πλειοψηφία για να δώσει θετική λύση στο αδιέξοδο που γνωρίζει η χώρα. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να βρούμε μια λύση στη σχέση ΕΕ-Βρετανίας. Αλλά και το Brexit να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για παρόμοιες πρωτοβουλίες και όχι σαν προσπάθεια απομόνωσης", υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της ανόδου του λαϊκισμού-εθνικισμού στην ευρωπαϊκή ήπεριο. "Ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό θέμα, καθώς απασχολεί τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία. Πρόκειται για μια γενικότερη στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση που υποδηλώνει -και εδώ- την ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπίας", σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, Brexit, Πούτιν και Τραμπ είναι οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα ως προς τα ζητήματα της ασφάλειας, λόγω των πιέσεων που ασκούν στην ίδια την ΕΕ.

Το μέλλον, όμως, είναι ανοιχτό και εξαρτάται από όλους εμάς, σημείωσε με έμφαση, συμπληρώνοντας ακόμη πως "σίγουρα η Ευρώπη δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή της, αλλά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με παλαιότερες περιόδους απολυταρχίας".

Καταλήγοντας, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής έσετειλε το μήνυμά του στις νέες γενιές των Ευρωπαίων: "Πρέπει να γνωστοποιήσουμε στους νέους ανθρώπους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινή Ευρώπη, αλλά και το ότι έχουμε την κριτική σκέψη και τη δυνατότητα να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι η Ευρώπη να γίνει ο προμαχώνας προάσπισης εννοιών όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η ασφάλεια".