«Η ΝΔ θεωρεί ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρθει βοηθώντας τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους -αυτό είναι ακραίο νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Εμείς είμαστε στον αντίποδα αυτού του αφηγήματος λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νομού Πρέβεζας και πρώην υφυπουργός εργασίας, Κωνσταντίνος Μπάρκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Όπως είπε ο κ. Μπάρκας σχετικά με τον βάσιμο λόγο απόλυσης «ήταν κάτι το οποίο διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι της χώρας πάρα πολλά χρόνια, το πέτυχαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και έρχεται η ΝΔ και τους αφήνει έκθετους απέναντι στους εργοδότες».
«Όσον αφορά τα εργασιακά» συνέχισε ο κ. Μπάρκας «θα σταθούμε πολύ σκληρά απέναντι στη ΝΔ, γιατί το αφήγημά της δεν έχει αλλάξει. Θεωρεί ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρθει βοηθώντας τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους -αυτό είναι ακραίο νεοφιλελεύθερο αφήγημα».
Σχετικά με τον δείκτη ανεργίας τόνισε ότι «αποδείξαμε πως γίνεται η μείωση της ανεργίας από το 26% που την παραλάβαμε στο 17% αυτή την περίοδο. Μέσα σε 4,5 χρόνια μειώσαμε την ανεργία 9 ποσοστιαίες μονάδες με τους εργαζόμενους υπό την προστασία του κράτους».
Κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης, ο κ. Μπάρκας είπε πως «δείχνουν ότι δεν θα είναι θετικά τα νέα για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν μπορεί να με ικανοποιεί ότι αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δεν αφορά κοινωνική πολιτική ούτε αφορά βοήθεια της μεσαίας τάξης όπως είχε ανακοινώσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Θα περιμένουμε όμως να ακούσουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και εδώ είμαστε να κουβεντιάσουμε. Τα πρώτα βήματα δυστυχώς δεν είναι θετικά».
Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και την πρόσφατη δήλωση-στήριξη της πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και νέας επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε «για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έτι περαιτέρω από το 2,5% και τώρα ήταν μία στιγμή να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση».
«Ξεχνώντας το παρελθόν τους, 2012-2015 που ήταν κυβέρνηση, είχε πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα μέσου όρου 4,2%. Ξεχνά ο κ. Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα μείωσε», συνέχισε ο κ. Μπάρκας.
«Δυστυχώς», σημείωσε, «ήταν απούσα η ελληνική κυβέρνηση από τη συζήτηση αυτή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το ανέφερε καν, οι αρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Πέτσας επίσης δεν το ανέφερε, το ξέχασαν και επιμένουν στη θέση τους για το 2021 [...] Να θυμίσουμε όμως στον κ. Μητσοτάκη ότι από το 2021 και μετά ούτως ή άλλως τα πρωτογενή πλεονάσματα μειώνονται: από το 3,5% πηγαίνουν στο 2,5%. Άρα ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να καταλάβει, ότι δεν μπορεί μονίμως με αναλήθειες ή ανακρίβειες να κάνει πολιτική».