Ενέργεια

Μπαίνουν γεωτρύπανα σε Πελοπόννησο και Κρήτη


Προχωρά η διαδικασία παραχώρησης δύο ακόμη "οικοπέδων" δυτικά της Πελοποννήσου και στην Κρήτη.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενώ εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εννιά μήνες μετά την υποβολή της στο υπουργείο από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων.

Στις δύο περιοχές επιλεγέντες είναι οι εταιρίες της κοινοπραξίας «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ».

Πλέον απομένει η αποστολή από την ΕΔΕΥ της ΣΜΠΕ και των συμβάσεων μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αφού εγκριθεί επιστρέφει στο υπουργείο για υπογραφή με τους παραχωρησιούχους κι έπειτα κατευθύνεται στη Βουλή προς κύρωση.

Οι δύο αυτές συμβάσεις σε συνδυασμό με εκείνες που είναι έτοιμες να κατατεθούν στη Βουλή, δηλαδή για τη θαλάσσια περιοχή του «Ιονίου» των «Repsol – ΕΛ.ΠΕ» και του «οικοπέδου 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» των ΕΛ.ΠΕ αποτελούν τη δεύτερη ταχύτητα του προγράμματος ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Δύο από τα πρώτα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί, ο Πατραϊκός Κόλπος στις «ΕΛΠΕ – Edison» και το Κατάκολο στην «Energean Oil & Gas», μπαίνουν στα στάδια των γεωτρήσεων. Στην πρώτη περιοχή η ερευνητική γεώτρηση εκτιμάται περί τις αρχές του 2020.

Άλλες περιοχές που βρίσκονται σε φάση ερευνών είναι, οι χερσαίες: Τα «Ιωάννινα» και η «Αιτωλοακαρνία» των «Repsol – Energean Oil & Gas» και η «Άρτα – Πρέβεζα» των ΕΛ.ΠΕ. Επίσης οι θαλάσσιες περιοχές «οικόπεδο 2» των «Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ» και η «ΒΔ. Πελοπόννησος» των ΕΛ.ΠΕ.

Με τις προαναφερόμενες δύο ταχύτητες ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησαν από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017.

Διαβαστε επισης