Πολιτική

Μπαίνει στις «ράγες» η ελάφρυνση χρέους


 Στις «ράγες» μπαίνει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο θα αποτελέσει  «πεδίο» διαβούλευσης κατά το σημερινό EuroWorking Group και κατά τις συναντήσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα, με τους κ.κ Τσίπρα και Τσακαλώτο. Επί τάπητος θα τεθούν τα σχέδια των τεχνοκρατών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ σε πρώτο πλάνο θα βρίσκεται η γαλλική πρόταση, όπως εκφράστηκε από τον Εμμανουέλ Μακρόν και έγινε αποδεκτή από τους Θεσμούς, που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της χώρας.

Το γαλλικό κλειδί για το χρέος

Σε δύο ταμπλό θα διαδραματιστεί σήμερα η διαβούλευση για το χρέος αλλά και για τις συνθήκες που θα διέπουν την μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα. Ο πρώτος «πυρήνας» συζήτησης βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στο EuroWorking Group. Εκεί, η ελληνική πλευρά που εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, αναμένει  σήμερα, την κατάθεση των σχεδίων του ESM, για την απομείωση του χρέους.

Από τις προτάσεις που θα κατατεθούν και στις οποίες έχουν καταλήξει οι τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ξεχωρίζει η πρόταση Μακρόν, που «ταυτίζει» τις παρεμβάσεις στο χρέος, με την πορεία του ΑΕΠ.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα υποχωρεί ο ρυθμός ανάπτυξης χαμηλότερα από ένα προκαθορισμένο όριο.  Η γαλλική πρόταση που έχει εγκριθεί κατά το πρόσφατο Eurogroup, ως «εργαλείο» διευθέτησης του ελληνικού χρέους, θα συζητηθεί εκτενώς και στις επαφές του Μοσκοβισί, στην Αθήνα με τους Τσίπρα και Τσακαλώτο.

Αποτίμηση των τεχνικών συζητήσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

Κατά το σημερινό EuroWorking Group και τις συναντήσεις Μοσκοβισί με την ελληνική ηγεσία, θα γίνει αποτίμηση των μέχρι τώρα τεχνικών συζητήσεων, που έχουν ξεκινήσει από το Eurogroup Ιανουαρίου και αφορούν τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Κοινή βούληση Αθήνας και Θεσμών είναι το πλάνο-σχέδιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, να έχει συνταχθεί και να τεθεί προς έγκριση, έως το Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

Μεταξύ των μεσοπρόθεσμων μέτρων που εξετάζονται από Αθήνα και Θεσμούς, βρίσκονται, όπως έγραψε χθες το Sin, τα εξής:

- Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (περίπου 11 δισ. ευρώ) με δάνειο από τον ESM. Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν επιτόκιο 3,8%, ενώ του ESM 0,8 -0,9%.  

-Η κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

- Η επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

- Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

- Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια

- Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050

-  Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

- Την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που έχουν απομείνει και τα οποία έχουν επιτόκιο 3,8% ενώ τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν μόλις 0,8% - 0,9%.

Πιέσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Στο σημερινό EuroWorking Group θα εξεταστεί η πρόοδος 10 εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης, όπως επίσης και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων προκειμένου να δοθεί εντολή για την εκταμίευση της πρώτης δόσης 5,7 δισ.ευρώ. Καθυστερήσεις εντοπίζονται σε δύο κομβικά προαπαιτούμενα,  την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ειδικά για το ζήτημα των e-πλειστηριασμών, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες αναμένεται να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να «τρέξει» και να ολοκληρώσει το προαπαιτούμενο, πριν το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.