Η αγορά τουρκικών μη επανδρομένων αεροσκαφών τα οποία μπορούν να φέρουν όπλα και τα οποία έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς πολλές πολεμικές συγκρούσεις, ενισχύει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα δυτικά της Ελλάδας.
Ακόμη και αν είναι μονοψήφιος ο αριθμός των ΜΕΑ που θα παραλάβει η Αλβανία από την Bayakar, δεν παύει να έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα δυτικά σύνορα της χώρας μας.
Και με δεδομένο το πισωγύρισμα των Τιράνων μέσω της συμφωνίας της ΑΟΖ, αυξάνει τα ερωτηματικά για την ενίσχυση της τουρκική στρατιωτικής παρουσίας και από δυσμάς, μετά την ανατολή και το νότο.
Βέβαια η Τουρκία δεν περίμενε να πουλήσει UCAV (οπλισμένα UAV) στην Αλβανία για να έχει παρουσία στη χώρα, αφού έχει μόνιμη ναυτική παρουσία στην «ΝΑΤΟϊκή» βάση στο Δυρράχιο -που τείνει να γίνει τουρκική- ενώ έχει μεγάλη οικονομική και επιχειρηματική διείσδυση στη χώρα.
Εντούτοις, τα drones της δίνουν άμεση εικόνα που μέχρι τώρα δεν είχε και έτσι αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με τους δορυφόρους που έχει.
Επίσης την πρόθεση αγοράς UCAV εξέφρασε και το Κόσοβο, όπου η Άγκυρα έχει και εκεί πολύ σημαντική παρουσία, αλλά αν προχωρήσει σε μία πώληση στην Πρίστινα, αυτομάτως θα «χαλάσουν» οι σχέσεις με τη Σερβία, όπου και εκεί έχει πολύ σημαντική οικονομική-επιχειρηματική και κατασκευαστική παρουσία η Τουρκία.
Εκτός από την Ελλάδα, που ανησυχεί κυρίως για την αύξηση της τουρκικής παρουσίας και όχι τα ίδια τα φθηνά τουρκικά MALE UAV, ανησυχούν και τα Σκόπια διότι με δεδομένη την αστάθεια και τη διαφθορά που υπάρχει στο ίδιο το κρατίδιο και στην γειτονική Αλβανία δεν είναι απίθανο να επαναληφθούν γεγονότα του παρελθόντος, όχι γιατί τα Τίρανα θα εισβάλλουν, αλλά γιατί μέσω υβριδικών απειλών, «προστασία δικαιωμάτων» μειονοτήτων και άλλων αντίστοιχων δικαιολογιών δεν αποκλείεται «ένταση» την οποία θα προστρέξει να λύσει η Τουρκία, διεισδύοντας ακόμη περισσότερο στην χερσόνησο του Αϊμου και περικυκλώνοντας την Αθήνα.
Η Αλβανία είναι η 27η χώρα που αγοράζει και εντάσσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της τουρκικά drones, γεγονός που αποκαλύπτει την πολύ καλή και αθόρυβη δουλειά που κάνουν οι Τούρκοι στην προώθηση της πολεμικής τους βιομηχανίας.