Στην κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά αναφέρονται τα γερμανικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten, με δύο αφορμές, αναφέρεται σε άρθρο της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας.
Πρώτη αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλούμενο κοινοτικό έγγραφο υποστήριξε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θέλουν να στέλνουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά, επειδή θεωρούν εκεί την κατάσταση επισφαλή. Δεύτερη αφορμή μια συζήτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με δημοσιογράφους στην Αθήνα.
Εκτός από τα χιλιοειπωμένα για τα υπερπλήρη hotspot στα ελληνικά νησιά και τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, η Stuttgarter Nachrichten στρέφει την προσοχή και στους ελληνικούς φόβους: «Οι σύμβουλοι σε ζητήματα ασύλου, οι ελληνικές αρχές και οι κάτοικοι των νησιών είναι στο μεταξύ απελπισμένοι. ‘Ό, τι και να κάνουμε είναι λάθος και μας γκρινιάζουν', λέει ένας υπάλληλος. ‘Όταν επαναπροωθούμε γρήγορα τους ανθρώπους στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας ΕΕ και Άγκυρας, μας λένε ότι δεν ελέγξαμε προσεκτικά την αίτηση ασύλου. Όταν η διαδικασία διαρκεί περισσότερο, μας λένε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.'»
«Ο Γιάννης Μουζάλας προειδοποιεί ότι λόγω της κατάστασης στα νησιά η διάθεση των κατοίκων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες υποδέχονταν θετικά τους πρόσφυγες. ‘Σιγά-σιγά όμως ξυπνά ο φόβος μήπως τα νησιά μας γίνουν το Έλις Άιλαντ της ΕΕ', επισημαίνει ο Μουζάλας. Το Έλις Άιλαντ, μια νησίδα έξω από τη Νέα Υόρκη, ήταν για δεκαετίες το κέντρο υποδοχής των μεταναστών στις ΗΠΑ. Γι' αυτό και ο Έλληνας υπουργός επαναλαμβάνει κάθε τόσο ότι πρέπει επιτέλους να αρχίσει η κατανομή των προσφύγων και στα άλλα κράτη-μέλη, με ελάχιστη επιτυχία μέχρι σήμερα».
Πάνω από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου
Συνολικά 11.920 πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στο βόρειο Αιγαίο. Πάντως, το τελευταίο 24ωρο, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που σημειώθηκαν ήταν μικρές, αλλά για πρώτη φορά, μετά από 15 σχεδόν μέρες, και στα τρία νησιά, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο. Στη Λέσβο έφθασαν 61 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 16 και στη Σάμο 79.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.441, στη Χίο 4.165 και στη Σάμο 2.314.
H συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών σήμερα, 4 Νοεμβρίου 2016