Πολιτική

«Μούδιασε» το χρηματιστήριο, δεν βλέπουν φώς οι επενδυτές


Η απόλυτη συναλλακτική άπνοια που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης και ο απελπιστικά χαμηλός τζίρος δείνουν την - ψυχολογική κυρίως - κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω αντιφατικών ενδείξεων για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αβεβαιότητα επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνται  χωρίς κατεύθυνση, εν αναμονή τελικών αποφάσεων για τον τρόπο διάσωσης της Banca Monte dei Paschi di Siena και τη στήριξη των άλλων προβληματικών ιταλικών τραπεζών.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το ρίσκο βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων έχει αυξηθεί, λειτουργώντας αποτρεπτικά για επιθετικούς παίκτες και intraday traders, με αποτέλεσμα να περιορισθεί η συναλλακτική κίνηση.

Επιφυλακτικοί παραμένουν και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αναμένοντας  εξελίξεις που μπορεί να δώσουν κατεύθυνση στις αγορές.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, εναμονή ολοκλήρωσης των αλλαγών στις διοικήσεις και υλοποίησης μεγάλων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που θα αποφέρουν μελλοντικά σημαντική εξοικονόμηση κόστους στις τράπεζες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναμένουν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί  και η περαιτέρω πορεία της αγοράς αυτή την εβδομάδα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Σημαντικό στοιχείο θα είναι οι ενδείξεις που θα προκύψουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.

Χρονικό ορόσημο για την αγορά αποτελέι και το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, που μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγή κατεύθυνσης.

Προς το παρόν, μετά τη σημερινή συνεδρίαση φαίνεται ότι η αγορά αναζητά επίπεδα ισορροπίας, έχοντας πραγματοποιήσει  ένα γρήγορο ράλι από τις 560 στις 650 μονάδες, το οποίο ακολούθησε μικρή διόρθωση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 640,38 μονάδες, με οριακή μεταβολή + 0,05%. Κατά 0,10% ενισχύθηκε ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.741,24 μονάδες.

Με έντονες διακυμάνσεις  και σε τροχιά συνεχούς διολίσθησης κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης, τερματίζοντας σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%), ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε -1,21%.

Μόλις 29,8 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος, σύν 6,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Πειραιώς +3,6%, ΟΤΕ +2,6%, Eurobank και Μυτιληναίος +2%, Ελλάκτωρ και Τιτάν +1,7%.

Στον αντίποδα ΔΕΗ και ΟΠΑΠ -2,3%, Alpha Bank -2%, Σαράντης -1,9%,  Εθνική και Lamda -1,3%.

 Στη μεγαλομεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν MIG +9%, Ανεμος +1,8%, ΕΥΑΘ +1,5%.