Την θέση πως η ελληνική περίπτωση δεν είναι ακριβώς ίδια με εκείνες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα "μεταμφιεσμένο" τέταρτο πρόγραμμα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «πρέπει να εφεύρουν κάτι καινούργιο» για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις μόλις ολοκληρωθεί τον Αύγουστο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
«Αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Θα ήταν ψευδής να προσποιούνται ότι η ελληνική περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια όπως εκείνες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου -που επίσης είχαν δεχθεί πακέτα διάσωσης», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί επισημαίνοντας πως "δεν πρέπει να πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα "μεταμφιεσμένο" τέταρτο πρόγραμμα. Δεν θέλω τώρα η τρόικα ή τα θεσμικά όργανα να πάνε τώρα στην Αθήνα με διαφορετική αμφίεση. Αλλά προφανώς πρέπει να παρακολουθούμε θέματα καθοριστικής στρατηγικής σημασίας με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε, ενισχυμένη εποπτεία».
Στην ίδια συνέντευξη ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες αυτής της εποπτείας είναι ένα από τα ζητήματα-κλειδιά που θα εξετάσει το Eurogroup της Πέμπτης και μάλιστα επιχείρησε να τονίσει τη σημασία της σημερινής συνεδρίασης.
«Όλοι συμπεριφέρονται σα να είναι μια κανονική συνεδρίαση. Δεν είναι όμως. Φανταστείτε να μην σταθούμε ικανοί να βρούμε μια λύση την Πέμπτη. Τι μήνυμα θα στέλναμε στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου; Το θέμα δεν έχει λυθεί ακόμη. Δεν έχουν όλα ήδη ‘μαγειρευτεί’, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή πορεία», είπε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι έχουμε τα βασικά υλικά για να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια είμαι σίγουρος».
Άλλα ζητήματα που θα χρειαστούν οι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι το μέγεθος της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα -που εκτιμάται μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ- η επαναφορά κάποιων ακριβών δανείων όπως αυτών του ΔΝΤ, για να κρατηθεί χαμηλό το χρηματοδοτικό κόστος, σημειώνεται στο άρθρο.
«Τα 15 δισ. είναι πολύ πιο πειστικά από τα 10 δισ. και είναι πιο εύκολο να επαναγοράσεις με περισσότερα χρήματα παρά με λιγότερα», λέει ο Μοσκοβισί. «Αλλά αυτό είναι ένα νούμερο που θα πρέπει να αποφασιστεί την τελευταία στιγμή».
Ως προς τον τρόπο που θα γίνει η επιμήκυνση στην ωρίμανση των δανείων -ώστε να κρατηθούν θερμές οι αγορές- ο Μοσκοβισί επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για «ουσιώδη και όχι γελοία» μέτρα. «Κάποιοι λένε για 15 χρόνια, κάποιοι για επτά, άλλοι για δέκα χρόνια. Τα διπλά ψηφία είναι καλύτερα από τα μονά», σχολιάζει με νόημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος.