Εάν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία μπορεί να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης του 2,7% το επόμενο έτος, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί στο Διεθνές Οικονομικό Forum των Δελφών.
Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να γίνει το "συντομότερο δυνατόν".
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Μοσκοβισί στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, έχει ως εξής:
"Κύριε Πρόεδρε, διακεκριμένοι ομιλητές, αξιότιμοι καλεσμένοι, λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σήμερα. Χαίρομαι, όμως, που έχω την ευκαιρία να σας απευθύνω λίγα λόγια για την Ελληνική οικονομία, την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν να είναι πολύ αργά.
Το συνέδριο πραγματεύεται το όραμά μας για το μέλλον και την πιο αποτελεσματική οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο με περισσότερη σταθερότητα. Πράγμα που συνιστά ελπίδα δική μου και της Επιτροπής για την Ελλάδα. Αποτελεί επίσης και το στόχο μου για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Και πιστεύω ότι η θέση της Ελλάδας στην Ένωση είναι σταθερή.
Πρώτα, θα ήθελα να μιλήσω για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Το 2014 η ελληνική οικονομία κινήθηκε θετικά και πέρσι αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο. Οι έκτακτες τραπεζικές αργίες, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η αυξημένη αβεβαιότητα δεν κράτησαν τους τουρίστες μακριά από την πανέμορφη πατρίδα σας. Και η ιδιωτική κατανάλωση κρατήθηκε σε καλά επίπεδα. Κατά συνέπεια, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε μάλλον στάσιμη το 2015.
Οι Δελφοί είναι κατάλληλο μέρος για προβλέψεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2017 θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%. Πράγμα που συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ.
Η υλοποίηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων. Αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα ωφεληθούν από την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και την επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ενισχύσουν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Αν και η ανεργία παραμένει σε επώδυνα υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον εξακολουθεί να κινείται αργά προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή πτωτικά.
Η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές και αποτελούν προαπαιτούμενα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης. Γνωρίζω ότι το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από δύναμη και δεξιότητες. Δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο ή να χαθεί λόγω της μετανάστευσης των μελλοντικών γενεών.
Ποια είναι λοιπόν η πορεία εφαρμογής του προγράμματος;
Τα βήματα που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου είναι ενθαρρυντικά. Εάν μπορεί να διατηρηθεί η δυναμική, η Ελλάδα θα έχει ήδη σημειώσει σημαντικά άλματα. Αυτά τα βήματα δεν ήταν εύκολα. Αλλά περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της διοίκησης, βελτίωσης της πρόσβασης στην περίθαλψη, και καθολικής εφαρμογής του γενικού ελάχιστου εισοδήματος.
Επίσης ελπίζω ότι με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο τέλος της περσινής χρονιάς, μπορούμε πλέον να προλειάνουμε το έδαφος για την πιο ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα και την ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων. Πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την αντιμετώπιση των αδυναμιών. Η αντιμετώπισή τους είναι βασικός παράγοντας για την σταθεροποίηση, τη βεβαιότητα των επενδυτών και τη εισροή του χρήματος στην πραγματική οικονομία για να μπορέσουν να κινηθούν ξανά οι επιχειρήσεις.
Έχοντας ξεπεράσει αυτές τις πτυχές, μπορούμε να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει την βεβαιότητα - πολιτική, νομική, διοικητική. Επειδή η αβεβαιότητα γεννά περισσότερη αβεβαιότητα.
Το έργο που πραγματοποιείται είναι εντατικό. Όλοι γνωρίζουν τα δύσκολα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: περιλαμβάνουν μέτρα για την ικανοποίηση των στόχων μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, που συνιστούν πρόκληση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας, φορολογία εισοδήματος, ανεξάρτητη φοροεισπρακτική αρχή. Συνιστούν σημαντικά στοιχεία για την βελτίωση της συνολικής, μακροπρόθεσμης λειτουργίας. Οι μεταρρυθμίσεις θα διασφαλίσουν ότι όλοι οι συντελεστές συνεισφέρουν και συμμετέχουν δίκαια σε ένα σύστημα που αντιμετωπίζει καλύτερα τις ανάγκες.
Αν και έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό. Και χαιρετίζω τη δέσμευση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εξέφρασαν οι αρχές.
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος.
Ποιες είναι οι υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις της Ελληνικής οικονομίας...
Το υφιστάμενο πρόγραμμα του ΕΜΣ σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της οικονομίας. Οι στόχοι του είναι η αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μείωση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση των κινδύνων της χρηματοοικονομικής αστάθειας.
Το πρόγραμμα δίνει επίσης μεγάλη προσοχή σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής και στην προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα ανώτερα εισοδήματα δεν λαμβάνουν ενισχύσεις, εκτός εάν τα χαμηλότερα εισοδήματα μπορούν να ζήσουν πάνω από το όριο της φτώχειας. Όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, όχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή.
Η επιτυχία – και η οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Ελλάδας – εξαρτώνται από την υλοποίηση, που επαναλαμβάνω, παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα. Ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα. Αυτό είναι το σημαντικό μάθημα που μπορούμε να αποκομίσουμε από άλλες χώρες, και που θα ήθελα να υπογραμμίσω στην παρούσα συγκυρία.
Επιπρόσθετα του προγράμματος, η Ελλάδα δύναται να επωφεληθεί από 35 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για επενδύσεις από την ΕΕ. Η ευθύνη αξιοποίησής τους ανήκει στην Ελλάδα. Θα ενθάρρυνα τους δημόσιους συνομιλητές και τις επιχειρήσεις να εργαστούν σθεναρά για την άρση των εμποδίων στην απορρόφηση των κονδυλίων, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία.
Τέλος, όλοι γνωρίζουμε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέτωπο ενός μεταναστευτικού κύματος χωρίς προηγούμενο από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Η κατάσταση αποτελεί μια πρόκληση για ολόκληρη την ΕΕ και απαιτεί μια συντονισμένη Ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συνδράμει παρέχοντας όλη την τεχνική και χρηματοοικονομική στήριξη που μπορεί. Υπάρχει όμως επίσης ανάγκη συνεργασίας όλων των μερών για την επίτευξη μίας βιώσιμης λύσης.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ που αφιερώσατε το χρόνο να ακούσετε το μήνυμά μου. Σας εύχομαι ένα εξαιρετικό συνέδριο και μία υπέροχη μέρα.