Αισιόδοξες για την ελληνική οικονομία είναι οι προβλέψεις της Morgan Stanley, όπως αποτυπώνονται σε έκθεσή της. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ» και προβλέπει ότι η οικονομία της, το 2016 θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 0,1%, ε
Σε ότι αφορά το 2017, η Μorgan Stanley εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%, σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα η αγορά ομολόγων έχει αντιδράσει αρκετά καλά στην ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ήδη μειωθεί κατά 150 μονάδες βάσης - έχει διαμορφωθεί σε περίπου 7,4%».
Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως «η οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της την ύφεση και το ΑΕΠ, επί της ουσίας θα παραμείνει στάσιμο σε γενικές γραμμές το τρέχον έτος, διαψεύδοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για συρρίκνωση 1%. Παρ’ όλα αυτά η λιτότητα, αν και σταδιακά όλο και λιγότερη, και η πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να επιβαρύνουν την οικονομία και να ανακόπτουν τη διαρκή ανάπτυξη, ή οποιοδήποτε αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης.
Το κλειδί για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα είναι πως οι πρώτες 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του ΑΕΠ θα προέλθουν από την άρση των περιορισμών, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, η λιτότητα, η έλλειψη χρηματοδότησης, η πολιτική αβεβαιότητα.
Αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μέχρι τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους, για να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ο ρόλος του ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και, το σπουδαιότερο, η τροχιά του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη, διακινδυνεύοντας έτσι την αναβολή της επιλεξιμότητας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμη και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018».