Πολιτική

Morgan Stanley: Δεν είναι το πετρέλαιο που επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές και την οικονομία


Πολλά γράφονται για την κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου και την επίδραση που έχει στις άλλες αγορές. Τώρα μια αναφορά της αναλυτών της Morgan Stanley σημειώνει ότι πράγματι η τιμή του πετρελαίου σχετίζεται με την οικονομία αλλά η έμφαση που έχει δοθεί είναι υπερβολική. Στην πραγματικότητα οι χαμηλές τιμές ευνοούν τις οικονομίες πλην βέβαια του ενεργειακού κλάδου.

Εξαιρώντας στα στατιστικά στοιχεί που αφορούν τον τομέα της ενέργειας αποκαλύπτεται μια πολύ διαφορετική εικόνα για τη βιομηχανική παραγωγή, τα εταιρικά κέρδη, και τον πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο. 

«Ο ρόλος που παίζει το πετρέλαιο στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγορά, δηλαδή στην ανά ώρα κινήσεις των μετοχών, έχει υπερεκτιμηθεί», γράφουν οι αναλυτές.

"Ο ενεργειακός κλάδος δεν είναι αυτός που οδηγεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω τις μετοχές ή άλλες αγορές. Κατά την άποψή μας, το πετρέλαιο και οι αγορές κινούνται μαζί, επειδή οδηγούνται από παρόμοια πράγματα. Από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, την έλλειψη διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, και το ενισχυμένο αμερικανικό δολάριο".

Στα ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, με ορισμένους οικονομολόγους να το ερμηνεύουν αυτό ως ένδειξη επικείμενης ύφεσης. Αν όμως αφαιρεθεί από τη βιομηχανική παραγωγή ο κλάδος της ενέργειας, δεν υπάρχει συνολική πτώση.

Κι αυτό διότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου παρέχουν οικονομικό όφελος στους άλλους κλάδους, αλλά όχι του μεγέθους που παλιότερα  πιστευόταν. πολλών είχε αναλάβει," σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. 

Τα δύο παρακάτω διαγράμματα δείχνουν α) το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ και β) αφού εξαιρεθεί η επίδραση του ενεργεαικού κλάδου.

 

Η άλλη ανησυχία είναι μεταξύ των επενδυτών είναι ότι στο 2016 δεν αναμένεται αύξηση κερδών για το δείκτη S&P 500 Index αλλά μείωση. Επιπλέον, για το δείκτη MSCI Europe τα κέρδη ανά μετοχή έχουν παραμείνει στάσιμα για 48 μήνες (κάτι που εκπλήσσει) αλλά η εικόνα αλλάζει αν εξαιρεθεί ο κλάδος της ενέργειας. Αφαιρώντας τον ενεργειακό τομέα, η ετήσια αύξηση κερδών  στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη είναι 5% και 4%, αντίστοιχα. 

"Ακούμε συχνά ότι τα εταιρικά κέρδη ανατρέπονται, γράφουν οι αναλυτές. «Είναι όμως πιο ακριβές να πούμε ότι τα κέρδη στον τομέα των εμπορευμάτων έχουν καταρρεύσει, ενώ τα κέρδη για το υπόλοιπο της αγοράς παρουσιάζουν μέτρια ανάπτυξη."

Μια παρόμοια τάση μπορεί να παρατηρηθεί όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό, με τον ενεργειακό κλάδο να ασκεί σημαντική επίδραση προς τα κάτω στις μετρήσεις των τιμών. 

Μια ματιά στον πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση των τροφίμων και της ενέργειας –τον δομικό πληθωρισμό- δείχνει ότι οι τιμές τείνουν προς τα πάνω τους τελευταίους 9 μήνες.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές «οι φόβοι για αποπληθωρισμό στην πραγματικότητα δεν δικαιολογούνται".

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το δομικό πληθωρισμό σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία από τον Ιανουάριο του 2013.