Οικονομία

Moody's: Οι λόγοι που δεν αναθμίστηκε η Ελλάδα - Τι ισχύει για τις τράπεζες


Τους λόγους που δεν αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα, εξηγει η Moodys, αναλύοντας και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Όπως αναφέρει ο οίκος, το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας (Ba1 θετικό) εξισορροπεί το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα της οικονομίας, σε σύγκριση με αυτό των αντίστοιχων χωρών που αξιολογεί και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της έναντι του μέτριου μεγέθους της.

«Συνολικά, προσαρμόζουμε το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες προς τα κάτω, για να αποτυπώσουμε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στις πιστωτικές συνθήκες της χώρας», τονίζεται.

Παράλληλα, υπογραμμίζονται δύο όψεις στα πεδία αξιολόγησης:

Η Moody's αναφέρει πως η Ελλάδα ενσωματώνει την ισχυρή δυναμική στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ευαισθησία στον πολιτικό κίνδυνο λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 που εξασφάλισαν μια δεύτερη θητεία για μια μονοκομματική κυβέρνηση, οι αναλυτές θεωρούν, πάντως, πως το πολιτικό ρίσκο είναι χαμηλό.

Επίσης, ο οίκος κάνει λόγο για βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες της χώρας, οι οποίες, ωστόσο, χαρακτηρίζονται ακόμη από τα υψηλά επίπεδα προβληματικών δανείων σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Μέσω των σχεδίων μετασχηματισμού τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τους δείκτες NPEs σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα, εστιάζοντας στην ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας.

«Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα χορηγηθέντα δάνεια δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός NPEs εκτός τραπεζικού συστήματος που εξακολουθεί να επιβαρύνει τους πιστωτικούς όρους και συνθήκες», όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αναλυτής της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες, Ν. Νικολαΐδης.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα βαθμολογούνται από τον οίκο με "-2",

Η Moody's υπογραμμίζει πως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών επωφελούνται από την αύξηση των καταθέσεων, ενώ οι διευκολύνσεις χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώνονται.

Οι ελληνικές τράπεζες, συμφωνα με τον οίκο, αξιοποιούν επίσης τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολογιακών τίτλων για να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) μέχρι τα τέλη του 2025. Η τρέχουσα δομή του κλάδου δεν θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών.

Διαβαστε επισης