Πολιτική

Moody’s: Η συμφωνία «ξεκλειδώνει» μέτρα για χρέος και QE


Θετικό σήμα για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αποτελεί για τον οίκο αξιολόγησης, η πρόσφατη συμφωνία Αθήνας-Θεσμών

 Ανοιχτό… ορίζοντα για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αύξηση των πιθανοτήτων της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βλέπει η Moody’s μετά τη συμφωνία Αθήνας-Θεσμών.. Ο οίκος αξιολόγησης, με ανάλυσή του, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 2018 θα φτάσει το 2,5%, ενώ χαμηλώνει τον πήχη για την φετινή ανάπτυξη στο 1,5% του ΑΕΠ. 

Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισε η Ελλάδα από τη συμφωνία, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της η Moody’s, είναι ότι άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές, κάτι που αν τελικώς πάρει «σάρκα» και οστά, θα καταστήσει το ελληνικό χρέος περισσότερο βιώσιμο. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η εν λόγω συμφωνία δρομολογείγεί εξελίξεις και στο μείζον ζήτημα και μεγάλο κυβερνητικό στόχο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στο να επανακτηθεί πρόσβαση στις αγορές καθώς και βελτίωση του κλίματος για τους εγχώριους καταθέτες.

Θετικό σήμα για επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου

Χάρη στη συμφωνία που αποτελεί την «πυξίδα» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, η Αθήνα εξασφαλίζει και την εκταμίευση της δόσης περίπου 8 δισ.ευρώ,  που θα επιτρέψει στην χώρα να καλύψεις τις πληρωμές χρέους τον Ιούλιο. Παράλληλα θα αποτελέσει «φάρο» ή όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Moody’s «θα είναι ένα θετικό σήμα», για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει και πάλι στις αγορές κεφαλαίου.

Η πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Στην ανάλυσή του, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κάνει ειδική μνεία στο σημαντικό ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να «πιάνει» υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια. Η Moody’s , όπως και το ΔΝΤ, εκφράζει τη δυσπιστία της γα την ικανότητα της Ελλάδας, να διατηρήσει τόσο υψηλά πλεονάσματα για εκτεταμένη χρονική περίοδο. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2018, γεγονός που σημαίνει απόκλιση 0,5-1% του ΑΕΠ. Δεδομένης της αρνητικής επίδρασης των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5% φέτος, σε σύγκριση με τον στόχο για 2,7% του ΑΕΠ. Μάλιστα σημειώνει, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συζητηθούν και πάλι μεταξύ των δανειστών, σημειώνει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις