Πολιτική

Μόνο στους φτωχούς τα κοινωνικά επιδόματα


Ο Γ. Κατρούγκαλος θέλει αλλαγές στο μνημόνιο: να μην καταργηθούν ενισχύσεις, αλλά να εισαχθούν περιορισμοί βάσει εισοδηματικών κριτηρίων - Διαφωνούν οι θεσμοί, έρχεται σύγκρουση

Να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης χωρίς να καταργηθούν επιδόματα και απαλλαγές για τους ασθενέστερους θα επιδιώξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, περιορίζοντας τον αριθμό των δικαιούχων με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων (means testing, κατά τη διεθνή ορολογία).

Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να ξαναδούμε μερικά επιδόματα που δίνονται, αν δίνονται με σωστό τρόπο. Όταν μιλάμε για πρόνοια, μιλάμε για λεφτά που πρέπει να πηγαίνουν σε φτωχούς ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

«Προσπαθούμε να δούμε εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας. «Για παράδειγμα υπάρχει ένα επίδομα, δεν θα πω ποιο είναι, που το εισοδηματικό του κριτήριο είναι 30.000 ευρώ το χρόνο. Τριάντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο οικογενειακό εισόδημα έχουν πια τα ανώτερα μεσαία στρώματα».

Άλλη μια φορά, πάντως, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα περικοπούν τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να παρουσιασθούν σε δύο εβδομάδες στους εκπροσώπους των δανειστών αναλυτικά σχέδια επιβολής εισοδηματικών ορίων σε όλα τα υφιστάμενα κοινωνικά επιδόματα, με σαφώς προσδιορισμένους στόχους εξοικονόμησης δαπανών, ώστε να εξευρεθούν με αυτό τον τρόπο τα 400 εκατ. ευρώ που λείπουν για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Όμως, υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα, που προοιωνίζονται νέες αντιπαραθέσεις με τους δανειστές:
1.    Με το τρίτο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το means testing, που εισηγείται τώρα ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς θεωρείται αναποτελεσματική μέθοδος στην περίπτωση της χώρας μας, όπου είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς τα πραγματικά εισοδήματα λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Έτσι, συμφωνήθηκε ότι θα καταργηθούν τα περισσότερα υφιστάμενα επιδόματα και απαλλαγές (ακόμη και φορολογικές) και θα υποκατασταθούν από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Ουσιαστικά, ο κ. Κατρούγκαλος θα πρέπει να ζητήσει τώρα αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας και δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει ευήκοα ώτα στην πλευρά των δανειστών.
2.    Όποιοι υπολογισμοί και αν γίνουν από το υπουργείο Εργασίας για τις εξοικονομήσεις που θα επιτευχθούν με την επιβολή εισοδηματικών ορίων, οι δανειστές θεωρείται βέβαιο ότι θα τους θέσουν σε αμφισβήτηση και δεν θα θελήσουν να εγκρίνουν ένα σχέδιο με σοβαρές πιθανότητες αποκλίσεων, που θα θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και θα απαιτήσουν πρόσθετους πόρους από τον προϋπολογισμό.  Αντίθετα, η μέθοδος που περιγράφεται στο μνημόνιο (κατάργηση επιδομάτων) θεωρείται ασφαλέστερη για να γίνουν οι υπολογισμοί για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις