ΕΥΖην

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στον MOMus


"Απολύτως ανακριβή" και με "άστοχη και αυθαίρετη καθ’ οιονδήποτε τρόπο συσχέτιση με την πρόσφατη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών" χαρακτηρίζει η διοίκηση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, που φέρουν το MOMus να έχει δήθεν απαλείψει το επίθετο «Μακεδονικό» από την επωνυμία του «Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», που λειτουργούσε μέσα στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνέχεια της συνένωσης των λειτουργιών του με αυτές του πρώην Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του MOMus, «ο τίτλος "Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης" αποτελεί την κατά νόμο επωνυμία κοινωφελούς ιδρύματος που εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί κανονικά στη Θεσσαλονίκη. Το εν λόγω ιδιωτικό ίδρυμα είχε μέχρι πρότινος την ευθύνη των εκθεσιακών εγκαταστάσεων στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO, τις οποίες παραχώρησε στο ΜΟΜus, μαζί με τις ιδιόκτητες συλλογές του που φιλοξενούνται εκεί. Κατόπιν αυτού συμμετέχει εκ του νόμου στη διοίκηση του МОМus με δύο μέλη του, καθώς και με τρία στην Εφορεία του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ενός εκ των πέντε μουσειακών φορέων που συναπαρτίζουν σήμερα το ΜΟΜus. Όπως άλλωστε ρητώς μνημονεύεται στις δημόσιες επικοινωνίες αυτού, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του ΜΟΜus, τηρούνται πλέον, μαζί με τις προερχόμενες από το πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και οι συλλογές που έχουν παραχωρηθεί από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης».

Συνεπώς, καταλήγει η ανακοίνωση, «από καμία απολύτως επωνυμία δεν αφαιρέθηκε το επίθετο "Μακεδονικό", αλλά ούτε και θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με μονομερή, μάλιστα, απόφαση οργάνων του ΜΟΜus. Γι' αυτό και τυχόν επιμονή σε αυτές τις ανακρίβειες θα αποτελεί εφεξής αδιάψευστο δείγμα κακοπιστίας, η οποία μάλιστα εν προκειμένω θα νομιμοποιεί τις εκδηλώσεις λεκτικής επιθετικότητας, που υφίσταται σχετικά με το θέμα σήμερα ο διαδικτυακός τόπος του ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης».

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή στα ηλεκτρονικά και μη λογότυπα και γραφιστικά των μουσείων και ιδρυμάτων (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Μουσείο "Αλεξ Μυλωνά"), που συνενώθηκαν και συναποτέλεσαν τον νέο οργανισμό, μετά από πολυετείς διεργασίες (η ίδρυση -"γέννηση" του ΜΟΜus ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2017 επί υπουργίας της Λυδίας Κονιόρδου και υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Νοέμβριο του 2018 επί υπουργίας της Μυρσίνης Ζορμπά) έχει ήδη αρχίσει και εξελίσσεται από την περίοδο των γιορτών.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει η αλλαγή του λογοτύπου στις ηλεκτρονικές σελίδες των μουσείων-μελών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ακολουθεί η μετονομασία στις ιστοσελίδες τους. Υπό αυτή τη "λογική" οι αλλαγές αφορούν και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Κρατικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης) όπως και στο "Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης" (πρώην Μακεδονικό Μουσείο)..

Διοικητικά, στο ΜΟΜus εκκρεμεί προς το παρόν η προκήρυξη θέσης γενικού διευθυντή, αλλά και ορισμού των επιμέρους διευθυντών των μουσείων -μελών του Οργανισμού, καθώς και ο ορισμός-τοποθέτηση από το ΥΠΠΟ του νέου διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού (χρέη ασκεί το εννεαμελές Δ.Σ του πρώην Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η τριετής θητεία του οποίου ανανεώθηκε το περασμένο καλοκαίρι).

Διαβαστε επισης