Οικονομία

Μνημόνιο συνεργασίας για την πάταξη του παρεμπορίου


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας θα προχωρήσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης για την πάταξη του παρεμπορίου, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρεμπορίου και Παραοικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της ΚΕΕΕ, πρώτη στην πάταξη του παράνομου εμπορίου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, κατατάσσεται, μαζί με την Ιταλία, η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρεμπορίου και Παραοικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου 2022 στην έδρα του ΕΒΕΑ.

Πρόκειται , όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, για τα πρώτα «εντυπωσιακά», αποτελέσματα, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η σύσταση της οποίας, το 2020, υπήρξε το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της ΚΕΕΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής περιέγραψε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει το παρεμπόριο στην ελληνική οικονομία επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία του 2019 σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται στο ύψος των 25 δισ. ευρώ με την απώλεια των φορολογικών εσόδων από τη «μαύρη οικονομία» να υπολογίζεται περίπου στα 8 δισε. ευρώ.

«Ο απαιτούμενος δανεισμός ύψους 14 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου θα ήταν μειωμένος τουλάχιστον κατά 8 δισ. κάθε έτος, χάρη στην πάταξη του παρεμπορίου.

Και πιο συγκεκριμένα για το 2022 θα ήταν μειωμένος κατά το 60%, αφού από τα 14 δισ. θα χρειαζόταν να δανειστούμε μόνο τα 6» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Περιστέρης, προϊστάμενος ΔΙΜΕΑ: «Τρία υπερσύγχρονα σκάνερ εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Εκ μέρους της ΔΙΜΕΑ στη συνεδρίαση συμμετείχε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης  Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Σπυρίδων Περιστέρης, ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες εκπροσώπους των Επιμελητηρίων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια και ανέλυσε τον ρόλο της υπηρεσίας και τον τρόπο δράσης της.

   Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη η ΔΙΜΕΑ ευθύνεται για την προστασία της εσωτερικής αγοράς η οποία συνίσταται:

   - στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας

   - στην προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται και προσφέρονται στο εσωτερικό της χώρας

   - στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας μέσω της καταπολέμησης των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που παρουσίασε ο κ. Περιστέρης: Συγκεκριμένα το 2021 βεβαιώθηκαν 3.444 παραβάσεις, το ύψος των προστίμων ανήλθε στα 3.834.750 ευρώ ενώ κατασχέθηκαν 297.063 τεμάχια. Σε σχέση με το 2020 ο αριθμός των προστίμων αυξήθηκε κατά 71% ενώ ο αριθμός των κατασχεθέντων τεμαχίων κατά 77%.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε επίσης στην περαιτέρω ενδυνάμωση της υπηρεσίας μέσω της προμήθειας σκάνερ τελευταίας τεχνολογίας που έχουν εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε σαφές από όλες τις πλευρές ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της ΔΙΜΕΑ και των Επιμελητηρίων τα οποία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση στην εν λόγω υπηρεσία σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με το παρεμπόριο σε κατά τόπους περιοχές.

«Είναι κρίσιμο να έχουμε την πληροφορία από τα Επιμελητήρια ώστε να μπορούμε να επιχειρήσουμε άμεσα και σε συνεργασία με την αστυνομία όπου εντοπίζεται παράνομη δραστηριότητα που αφορά το παρεμπόριο. Σε κάθε περίπτωση η δράση της ΔΙΜΕΑ ξεκινά μετά τα τελωνεία στο εσωτερικό της χώρας», διευκρίνισε ο κ. Περιστέρης.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα να συναφθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΕΕ και τη ΔΙΜΕΑ προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις και το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τονίστηκε δε ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν τα επιμελητήρια της χώρας να στηρίξουν και σε υλικοτεχνική υποδομή, το έργο της υπηρεσίας ενισχύοντας έμπρακτα τον μηχανισμό καταστολής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και διατύπωσαν τις προτάσεις τους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Μπρατάκος, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιάρας, ο αν. πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Εμμανουήλ Χριστόπουλος, η Α' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Σταματία Βελώνη, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Πιερίας Αθανάσιος Κόκκινος, η Οικονομικής Επόπτης του Επιμελητηρίου Πιερίας Χάιδω Παπαχατζή, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Μαραγκός, το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Πειραιά Αντώνης Καρπαθάκης. 

Διαβαστε επισης