Άμυνα & Διπλωματία

Μνημόνιο κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη


Μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων, υπεγράφη, σήμερα, στην Τρίπολη, ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Λίβυας ομολόγου του, Νάιλα Μανγκούς.

Ο Τσαβούσογλου, μέσω ανάρτησης στα social media, τόνισε: "Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές και λιβυκές εταιρείες όπως η έρευνα και η γεώτρηση, τόσο στη στεριά όσο και στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας με αμοιβαία κέρδη. Είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας μας, θα ανακοινώσουμε το περιεχόμενο αφού υπογραφεί".

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποραμμίζει: "Με τις οδηγίες του Προέδρου μας, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους, ο διευθυντής Επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν και ο πρέσβης στον ΟΗΕ, Ιμπραΐμ Καλίν θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και οι εκλογές στο πλαίσιο αυτό, ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στρατιωτικής εκπαίδευσης, και την ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα".

Επίσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: "Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους υποστήριξη για την εδραίωση της ειρήνης. Οι σχέσεις με τη Λιβύη αντλούν τη δύναμή μας από την κοινή μας ιστορία. Υπογραμμίσαμε αμοιβαία τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μας. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες. Επί του παρόντος, οι φίλοι μας συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επ' αυτού" και πρόσθεσε πως "υπάρχουν πολλά προσχέδια εγγράφων. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας για αυτά τα έγγραφα με εποικοδομητικό τρόπο. Σχεδιάζουμε να υπογράψουμε αυτές τις συμφωνίες στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας. Θα σταθούμε δίπλα στη Λιβύη χωρίς δισταγμό. Θέλουμε η Türk Havva Yolları (Turkish Airlines) να ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έλαβε η λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στο αεροδρόμιο. Οι ειδικοί φίλοι μας από την THY θα έρθουν στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις για να επιθεωρήσουν ξανά και θέλουμε αυτές οι πτήσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απαραίτητη υποστήριξη στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης. Η λύση των πολιτικών ζητημάτων γίνεται με διάλογο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να οικοδομήσουμε μια θάλασσα ειρήνης στη Μεσόγειο. Οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες".

"Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε επιδεικνύει τα κέρδη τόσο των τουρκικών όσο και των λιβυκών εταιρειών με αμοιβαία κατανόηση στη θάλασσα και στη στεριά. Αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών. Τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουμε υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Έχουμε ειδοποιήσει. Εμείς, ως Τουρκία, έχουμε μεταβιβάσει τα σύνορα των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στον ΟΗΕ. H Λιβύη θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΗΕ από την πλευρά της", επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι "υπάρχει ενεργειακή κρίση στον κόσμο, αλλά ως Τουρκία δεν είμαστε μια χώρα που υποφέρει από την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού".

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης στην ενέργεια χάρη στις έξυπνες πολιτικές που ακολουθεί και τόνισε πως "προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με αυτή την έννοια, τόσο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και με φυσικό αέριο".

Νωρίτερα, το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Διαβαστε επισης