Οικονομία

ΜμΕ: Δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες για μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης - Περισσότερη προστασία ζητείται από την κυβέρνηση


«Με εξαίρεση τα θετικά αναγκαία μέτρα, που αφορούν τους πληγέντες, την ανασυγκρότηση των περιοχών, τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία, τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για μια ακόμη χρονιά, δεν… χώρεσαν, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ».

Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης ενώ πρόσθεσε τα εξής: «Οι προσδοκίες μας, για μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των ΜμΕ, μέσω της φορολογίας, της συγκράτησης τιμών στην ενέργεια, ανάπτυξης εργαλείων και διευκόλυνσης της πρόσβασης στην χρηματοδότηση, δεν ευοδώθηκαν. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα συνεχίσει να βάλλεται και την επόμενη περίοδο, να αγωνίζεται να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό.

Έχουμε επισημάνει και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εμφανίζουν αξιοσημείωτη δυναμική, στη διερεύνηση του επιχειρηματικού τους ορίζοντα. Ωστόσο, τα σημαντικά εμπόδια που παραμένουν, όπως η υψηλή φορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η πρόσβαση στην χρηματοδότηση και η απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων τους, για βιώσιμη ανάπτυξη.

Να μην ξεχνάμε, ότι από την επιτυχημένη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, θα κριθεί τελικά και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, εξακολουθούν να περιμένουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τη λήψη νέων αναπτυξιακών μέτρων».

Περισσότερη προστασία από την κυβέρνηση ζητούν οι ΜμΕ

Με θετική ματιά είδαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9”, επισημαίνοντας αφενός την έμφαση που έδωσε ο πρωθυπουργός μέσω των εξαγγελιών του στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου την αναγκαιότητα της χορήγησης αναπτυξιακών δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς όπως τόνισε μόνο το 4% ως 6% της επιχειρηματικής κοινότητας μπορεί να λάβει δάνεια από τις συστημικές τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, αναφερόμενος στα θέματα της φοροδιαφυγής και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη, υποστήριξε πως η αδήλωτη φορολόγηση πλήττει όλους τους επαγγελματίες γιατί πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. “Οι υγιείς επιχειρηματίες θέλουν να φορολογούνται κανονικά. Οι τράπεζες όμως χρεώνουν υπερβολικά τις συναλλαγές. Εδώ πρέπει να μπει πλαφόν στο ποσοστό που κρατούν τα πιστωτικά ιδρύματα”.

Ο κ. Καπνοπώλης, ανέφερε επίσης, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρεώνουν στους πελάτες τους ανάλογα με τα αναλώσιμα που χρειάζονται και μάλιστα η χρέωση πρέπει να ισχύει από την ώρα που ο ελεύθερος επαγγελματίας ξεκινά για να βρεθεί στο χώρο εργασίας του.

Για τον πρόεδρο του ΒΕΘ, τα λειτουργικά έξοδα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πολλά. Ζητά επίσης, να υπάρξει και αφορολόγητο όριο καθώς και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιόκτητους επαγγελματικούς χώρους. “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες και από το ταμείο ανάκαμψης και είναι άδικο να αποκλείονται από τα επιχειρηματικά δάνεια των τραπεζών”, ανέφερε.

Διαβαστε επισης