Την εκτίμηση ότι στη μεταμνημονιακή εποχή πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία περισσότερων εξαγωγικών επιχειρήσεων "διότι η παραγωγή, δηλαδή η βιομηχανία και η εξωστρέφεια είναι που φέρνει τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που χρειάζεται η ελληνική οικονομία", διατύπωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σχολιάζοντας την αύξηση στις εξαγωγές αλλά και τη μείωση της ανεργίας, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι "είναι θετικό ότι βλέπουμε τόσο τους βιομηχανικούς δείκτες, όσο και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας να είναι σε θετικό πρόσημο", επισημαίνοντας πως "το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι ότι είναι μικρός ο αριθμός σε σχέση με το σύνολο του επιχειρείν στη χώρα μας, των εξωστρεφών επιχειρήσεων".
"Πρέπει", συνέχισε ο κ. Μίχαλος, "να δοθεί έμφαση εδώ, την επόμενη μέρα, στη δημιουργία περισσότερων εξαγωγικών επιχειρήσεων διότι η παραγωγή, δηλαδή η βιομηχανία και η εξωστρέφεια, είναι που φέρνει τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που χρειάζεται η ελληνική οικονομία".
"Θέλω να πιστεύω", είπε ο κ. Μίχαλος, "ότι στα μέτρα που θα ανακοινώσει, στην πολιτική που θα χαράξει η κυβέρνηση, με αφορμή και τη ΔΕΘ σε λίγες εβδομάδες, ότι θα δοθεί συγκεκριμένη έμφαση σ' αυτούς τους τομείς, διότι βλέπουμε ότι μέσα σ' αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, της μνημονιακής επιτροπείας που ολοκληρώνεται σε πολύ λίγες μέρες, έχει τελεστεί ένα μικρό θαύμα και σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, διότι αν δούμε και το 2015 και το 2016, πραγματικά σε περιόδους πολύ δύσκολες για την ελληνική κοινωνία ευρύτερα υπήρχε ένα μικρό θαύμα, το οποίο κατάφερε αυτή η κατηγορία των επιχειρήσεων. Άρα πρέπει να ενισχυθεί με την πολιτική, η οποία θα ασκηθεί από εδώ και πέρα".
"Στην κατεύθυνση αύξησης της απασχόλησης, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαθητείας, το οποίο καταλήγει και σε πιστοποίηση συγκεκριμένων τεχνικών επαγγελμάτω, που πραγματικά θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την απασχόληση, ειδικά νέων ανθρώπων. Βεβαίως και στα θέματα της ψηφιακής τεχνολογίας πιστεύω ότι στη Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα κατάρτισης 15.000 υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων" πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Υπογράμμισε δε ότι "προτάσεις υπάρχουν, το θέμα είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση και πιστεύω ότι θα υπάρχει, διότι είναι το μείζον κοινωνικό πρόβλημα".
Σημείωσε ακόμα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι το επίκαιρο αίτημα είναι η επανίδρυση του κράτους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "αν θέλουμε η Ελλάδα να κάνει επιτέλους ένα βήμα μπροστά, η πρώτη και η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται είναι η επανίδρυση του κράτους. Βεβαίως σε ό,τι αφορά την οικονομία για να ανασάνει χρειάζεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, των ασφαλιστικών εισφορών, ταυτόχρονα και με την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής, που είναι και πολύ επίκαιρη αυτές τις ημέρες, τη διεύρυνση τη φορολογικής βάσης, χρειάζεται άλματα βελτίωσης στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, αλλά βεβαίως και στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης. Έχουμε λοιπόν μια δύσκολη και βαριά ατζέντα μπροστά μας και θέλω να πιστεύω ότι μέσα από ένα συναινετικό πολιτικό περιβάλλον όσο αυτό είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, διότι, πλέον, από την 21η Αυγούστου και μετά είμαστε όρθιοι, μόνοι μας και δίνουμε το μεγάλο τεστ".