Πολιτική

Μίχαλος: Οχι εκλογές, εθνική συνεννόηση για το χρέος


Κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τάσσεται απερίφραστα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκτιμώντας ότι οι εκλογές όχι μόνον δεν θα έδιναν λύση στα προβλήματα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα θα προκαλούσαν αναστάστωση στην αγορά και πραγματικό χάος στη χώρα.

Με την τοποθέτηση αυτή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ - ο οποίος έχει διατελέσει γγ του ΥΠΟΙΚ επί κυβερνήσεων της ΝΔ - διαφοροποιείται πλήρως από τη γραμμή Μητσοτάκη και από το επαναλαμβανόμενο αίτημα του για εκλογές. Επισημαίνει μάλιστα ότι είναι αναγκαία τώρα η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για τη χάραξη μιάς εθνικής γραμμής στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές  για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση χρέους.

 «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η αγορά, είναι άλλη μία εκλογική διαδικασία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δώσει ισχυρή κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθηθεί από άλλες εκλογές, στις οποίες θα εφαρμοστεί πλήρως το αναλογικό σύστημα. Κατά την άποψή μου, αυτό θα προκαλέσει ολοκληρωτικό χάος στη χώρα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΕurActiv ο κ. Μίχαλος.

Τόνισε επίσης ότι στην παρούσα φάση το πρώτο ζητούμενο είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

 «Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι πρόκειται για μια εθνική κρίση και, ως εκ τούτου, πρέπει να υπερισχύσουν τα εθνικά κριτήρια. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ενιαία και ισχυρή στάση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους δανειστές. Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολο με την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα.

»Έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σύνολο μέτρων οικονομικής πολιτικής. Από την άλλη, την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία προτείνει ένα διαφορετικό είδος λύσης, που όμως δεν έχει εγκριθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές.

»Πρέπει να ενώσουμε τις πολιτικές μας φωνές και από την άλλη, οι ευρωπαίοι εταίροι και οι δανειστές επίσης πρέπει να μείνουν πιστοί  στις υποσχέσεις που έδωσαν το 2012. Τώρα που σημειώθηκε πρόοδος στο τρίτο μνημόνιο, τώρα που τα προαπαιτούμενα του παρόντος μνημονίου έχουν ολοκληρωθεί, είναι καιρός να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους και, φυσικά, να γίνει μια πλήρης επισκόπηση της οικονομίας σχετικά με την υψηλή φορολογία».

Ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι πρωτίστως πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα του χρέους και η γερμανική κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει τις επικείμενες γερμανικές εκλογές ως δικαιολογία για να αναβάλει τη σχετική συζήτηση.

Οσον  αφορά την υψηλή φορολογία ανέφερε ότι: «Δεν είναι μόνο η αριστερή κυβέρνηση που αρχίζει να συνειδητοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας. Ξαφνικά, έχουμε ως σύμμαχο το ΔΝΤ, το οποίο βέβαια μπορεί να κατηγορηθεί για πολλές αρνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από το 2010. Ομως είναι αυτό που κρούει τώρα τον κώδωνα στους Βορειοευρωπαίους, και κυρίως στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας "Έχουμε δύο θέματα, το ένα είναι το χρέος που πρέπει να συζητηθεί σήμερα, και το άλλο είναι η υπερφορολόγηση της ελληνικής οικονομίας". Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση και θετικό ρυθμό ανάπτυξης».

«Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτή τη συμμαχία», συνέχισε. «Αλλά θα το επαναλάβω: χρειαζόμαστε επίσης μια ενιαία πολιτική στάση, η οποία θα έχει ένα πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα από ό,τι σήμερα».