Οικονομία

Μίχαλος: Ουσιαστικότερες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ για να μην αδικούνται χώρες όπως η Ελλάδα


Παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μην αδικούνται χώρες, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ελλάδα, αλλά κυρίως να δοθεί έμφαση στη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, από τον διοικητή της Τράπεζας της Φινλαδίας και πρώην Επίτροπο της ΕΕ Έρκι Λικάνεν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Ευρωεπιμελητηρίων και ο κ. Μίχαλος με την ιδιότητά του και ως αναπληρωτή προέδρου των Ευρωεπιμελητηρίων είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Λικάνεν για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ευρωπαϊκή επιμελητηριακή κοινότητα στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο κ. Μίχαλος παρουσίασε και τις θέσεις των ελληνικών επιμελητηρίων για την αποτελεσματικότερη δράση των Ευρωεπιμελητηρίων και πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν για την ευρυθμότερη λειτουργία τους. Ο κ. Μίχαλος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον διοικητή για τα σημαντικά άλματα που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία, μετά και το τέλος των μνημονίων και ότι γίνονται όλες οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για να δημιουργηθεί ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα,  ανέφερε ότι τα Ευρωεπιμελητήρια θα πρέπει να αναλάβουν δυναμικότερη δράση για τη δημιουργία μιας παραγωγικότερης και ανταγωνιστικότερης Ευρώπης, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπάρχει και μια σημαντικότερη προσέγγιση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Ειδικότερα, για τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι απαιτούνται ουσιαστικότερες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μην αδικούνται χώρες, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ελλάδα. Αλλά κυρίως να δοθεί έμφαση στη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας.