Πολιτική

Μίχαλος: Έξι δράσεις για την επανεκκίνηση των επενδύσεων


Έξι στοχευμένες δράσεις για την επανεκκίνηση των επενδύσεων προτείνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων & ΕΒΕΑ

 Από το 2010 και μετά έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα τρία διαδοχικά μνημόνια, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει σε άρθρό του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum για το 2016 - 2017, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα καταλαμβάνει στην ανταγωνιστικότητα  την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών στον κόσμο, έχοντας χάσει πέντε θέσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση.

Η βασική αιτία για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική στηρίζεται στην υπερφορολόγηση, στοχοποιώντας ειδικότερα τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για μια πολιτική που αφαιρεί πόρους από την αγορά και από την κοινωνία, για να συντηρηθεί ένα κράτος, το οποίο εξακολουθεί  να παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.

Η πολιτική της αύξησης των φόρων, εάν δεν συνοδεύεται με αυστηρούς ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά κα την αποτελεσματική αναδιανομή των φόρων σε στοχευμένες κοινωνικές δράσεις, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Αντίθετα, θα διαιωνίσει τις συνθήκες ύφεσης και της κοινωνικής διάρρηξης.

Στην Ελλάδα, ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται σήμερα να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10%  εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Και όλα αυτά, ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24%. 

Ποιος νέος άνθρωπος θα δεχθεί σήμερα να αναλάβει επιχειρηματικό ρίσκο, με τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, όταν μάλιστα στις γειτονικές χώρες  η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά το 27%; 

Τα Επιμελητήρια, εδώ και καιρό έχουν προτείνει να καθιερωθεί ένας ενιαίος flat rate συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20% και να μειωθούν σταδιακά οι συντελεστές ΦΠΑ. Ζητούν, επίσης, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων. Αυτό σημαίνει:

Να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων.

Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Να διατηρηθεί μόνο ο κύριος και να μεταφερθεί  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να καταργηθούν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις.

Να δοθούν κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ. 

Να συσταθεί επιτέλους Ειδικό Σώμα Δίωξης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Εξίσου σημαντικό είναι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν επιτέλους οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερο έλεγχο στις κρατικές δαπάνες.

Επιπλέον, ζητούμε να υπάρξει στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς, όπου η χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εμείς έχουμε ξεχωρίσει έξι βασικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

1.       Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, με στρατηγική έμφαση στην κάλυψη των αναγκών του ανερχόμενου κλάδου των Logistics.. Μέσα από την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, θα κινητοποιηθούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα πολυάριθμων ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα του εξαγωγικού τομέα. 

2.      Δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων και Κόμβων Συνδυασμένων Μεταφορών. Στον τομέα αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουν μεγάλα επενδυτικά projects, όπως η υλοποίηση του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου και η δημιουργία Κόμβου Συνδυασμένων Μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη, με αναβάθμιση και αξιοποίηση των λιμενικών, σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών.

3.       Ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων. Η προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της χώρας, θα δημιουργήσει σημαντικά περιβαλλοντικά, αλλά και αναπτυξιακά οφέλη.

4.       Προώθηση μεγάλων ενεργειακών projects, που αξιοποιούν τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Ενδεικτικά:

Δημιουργία Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Δημιουργία συνδέσμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Ευρώπης.

5.       Σχέδιο αξιοποίησης Λιμένων. Το σχέδιο θα πρέπει να εστιάζει στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων που θα παράγουν προστιθέμενη αξία για τις τοπικές αλλά και για την εθνική οικονομία, μέσα από την ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών, όπως μαρίνες και λιμάνια κρουαζιέρας, τη δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικής ανάπτυξης και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας.

6.       Αξιοποίηση του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής .Οι εκτάσεις του δημοσίου στον παράκτιο άξονα Φαλήρου - Σουνίου, μήκους 70 χλμ, πρέπει να αποτελέσουν καταλύτη για την εκτίναξη του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μέσα από την προσέλκυση σοβαρών ιδιωτών επενδυτών. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις