Οικονομία

Μίχαλος: Ανάγκη για δημιουργία ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις


Την ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στο διεθνές Ψηφιακό φόρουμ με τίτλο «Exports turn Crisis into Opportunity».

Το φόρουμ συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος στην ομιλία του σημείωσε ότι, αν και οι επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία στο διεθνές εμπόριο έχουν επηρεάσει τη δυναμική την ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, παρά τις αντιξοότητες, επιδεικνύουν ιδιαίτερα ισχυρές αντοχές.

«Η πορεία των εξαγωγών της χώρας μας επιβεβαιώνει ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση. Αναδεικνύει, παράλληλα, την ανάγκη στοχευμένων μέτρων στήριξης και ενδυνάμωσης. Προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιέσεις, αλλά και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, προσαρμόζοντας τη στρατηγική τους και αξιοποιώντας νέα εργαλεία».

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η οικονομική διπλωματία καλείται σήμερα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, να στηρίξει τις προσπάθειές τους αλλά και να ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και δρόμους δικτύωσης και σε αυτό το πλαίσιο , όπως είπε, η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί θετικό βήμα η ανάθεση στο υπουργείο Εξωτερικών της εποπτείας του Enterprise Greece και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Σήμερα, συνέχισε ο ίδιος, υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, το οποίο θα καλύπτει τομείς όπως:

  • η παροχή πληροφόρησης για κλάδους και αγορές, η εκπαίδευση και η κατάρτιση, αλλά και το coaching και η συμβουλευτική, σε θέματα όπως η εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, η προετοιμασία δυνητικών πελατολογίων, θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης κ.ά.
  • ιδιαίτερα σημαντική είναι, επίσης, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παροχή καθοδήγησης στις επιχειρήσεις της περιφέρειας και ιδιαίτερα σε αυτές του αγροτοδιατροφικού τομέα.

«Σε αυτή την προσπάθεια, είναι σημαντική η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Πολιτείας και των επιχειρηματικών φορέων, οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν ως μηχανισμοί υλοποίησης δράσεων, αλλά και συστηματικής ανατροφοδότησης προς τους φορείς χάραξης πολιτικής» κατέληξε ο πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ρόλο μπορούν να επιτελέσουν με συνέπεια τα επιμελητήρια.