Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, το πρώτο στάδιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες. Τα σεμινάρια αυτά είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς, με την ολοκλήρωσή τους, οι εκπαιδευόμενοι θα πιστοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να αρχίσουν εντός Μαΐου να εκπαιδεύουν υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς και να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διαδικασία του «συνταιριάσματος».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η διαδικασία εκπαίδευσης των υποψηφίων αποτελεί, σύμφωνα με το Νόμο 4538/2018, προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο εθνικό μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία «συνταιριάσματος» με τα παιδιά προς αναδοχή ή υιοθεσία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εντός της πανδημίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατάφερε να οργανώσει διαδικτυακά τα σεμινάρια, να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία και να αποφύγει καθυστερήσεις συναρτώμενες με τη διεξαγωγή των σεμιναρίων με φυσική παρουσία σε όλη την επικράτεια. Έτσι, με τον πρέποντα σεβασμό στην ακαδημαϊκή και εμπειρική γνώση των εκπαιδευτών, ξεκίνησε η διαδικτυακή εκπαίδευση 110 επαγγελματιών (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, νομικών, κ.ά.), η οποία θα ολοκληρωθεί, εντός τριών ημερών, μέσω της πλατφόρμας epresence.gov.gr.
Η έναρξη των σεμιναρίων σηματοδοτεί πανελλαδικά την προτεραιότητα της πολιτικής για την αναδοχή και την υιοθεσία τόσο από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, όσο και από την κυβέρνηση συνολικά».
Η ομάδα των εκπαιδευτών απαρτίζεται από 17 επαγγελματίες, με σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο, οι οποίοι εργάζονται στο ΚΚΠΠ Αττικής, στο ΕΚΚΑ και στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και από ειδικούς του χώρου της παιδικής προστασίας, όπως η Συνήγορος του Παιδιού Θ. Κουφονικολάκου και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Παιδιού Ν. Νικολαΐδης. Η εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται σε ειδικά εγχειρίδια και εστιάζει, μεταξύ άλλων, στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών προς υιοθεσία, σε θέματα δικαιωμάτων και ψυχικής ανάπτυξης, καθώς και σε ζητήματα ταυτότητας.
Προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημιουργία μίας δεξαμενής πιστοποιημένων εκπαιδευτών, ώστε, πριν από το φθινόπωρο, να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος για τους υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς, όπως έχει δεσμευθεί η κ. Μιχαηλίδου.
Στην παρέμβασή της στη σημερινή έναρξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, η κ. Μιχαηλίδου, απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες, δήλωσε: «Ακόμα και μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, προχωρούμε σήμερα με την εκπαίδευση των επαγγελματιών διαδικτυακά, γιατί θέλουμε να αποδείξουμε ότι η πανδημία δεν είναι εμπόδιο, για να προχωρήσουμε μπροστά. Το σημερινό είναι το πρώτο από τα πολλά σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, προκειμένου κράτος και πολιτεία να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε μία οικογένεια για κάθε παιδί».