Πολιτική

Μιχ. Σάλλας: Προοπτικές εξόδου από την κρίση


Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές, με την οποία θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, δημιουργεί προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση, τονίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Επισημαίνει όμως ότι αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η επίλυση του ασφαλιστικού και η διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας, με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αν και αναγνωρίζει ότι η συμφωνία έρχεται με βαρύ τίμημα, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της δημιουργούνται προϋποθέσεις για αλλαγή κλίματος στην οικονομία, που φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και πως ο λαός σηκώνει το βάρος. Ωστόσο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης», σημειώνει και αναφέρει ως παράδειγμα το Ασφαλιστικό και τα ελλειμματικά Ταμεία, τα οποία θα κατέρρεαν εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα. 

Όσον αφορά τον προβληματισμό που εκφράζεται από το ΔΝΤ για τους στόχους του προγράμματος και ιδιαίτερα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επισημαίνει ότι «δεν έχει νόημα την ώρα που ψηφίζονται τα μέτρα, που ολοκληρώνεται μία διαδικασία για να καταλήξουμε σε συμφωνία, κάποιοι να επιχειρούν και πάλι να ακυρώσουν την πρσοπάθεια, λέγοντας ότι δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα. Ας ξεκινήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας και βλέπουμε». 

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς θεωρεί ότι η συμφωνία θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια θα εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, για ιδιωτικοποιήσεις, για αγορές πρώτων υλών που θα στηρίξουν την παραγωγή.

Για τον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, ο κ. Σάλλας εκτιμά ότι θα αρχίσουν να περιορίζονται μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αναφέρει μάλιστα ότι στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ήδη καταγράφεται υποχώρηση των NPLs, καθώς "έχει αλλάξει η στάση των δανειοληπτών". Επίσης, όπως αναφέρει, ανάλογη βελτίωση σημειώνεται και στις τραπεζικές συναλλαγές και στις εισαγωγές κεφαλαίων, χάρη στη σταδιακή χαλάρωση των capital controls. "Οι περιορισμοί, κυρίως για επενδυτικές συναλλαγές και εισαγωγές κεφαλαίων, έχουν χαλαρώσει και η ροή του χρήματος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι", αναφέρει.  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις