Πολιτική

Μητσοτάκης: Τι θα κάνουμε - Απαντήσεις για οικονομία, φόρους και εργασιακά


Περισσότερο από δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκειά της έδωσε απαντήσεις εφ΄όλης της ύλης για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του σε θέματα οικονομίας, κοινωνικής πολιτικής, στα εργασιακά, στην Παιδεία αλλά και στα εθνικά θέματα.

"Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ, για τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.    

"Οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας. Φυσικά", συνέχισε, "θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός".

"Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι "μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει". 

Διευκρίνισε ότι "η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική".

Απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο το διεθνές κλίμα (γερμανική οικονομία, Brexit), θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία είπε:

Δεν συμμερίζομαι τις προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί. Να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που αφορούσε την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση: «Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ζωντανή υπενθύμιση τί έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. «Το είχα πει και προεκλογικά. Το βάζω, όμως, το ζήτημα πάντα στο τραπέζι»

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τελευταίες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

Θα τον συναντήσω τον κ. Ερντογάν στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Παρά την ένταση που υπάρχει πρέπει να συνομιλούμε. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ο κ. Ερντογαν πρέπει να καταλαβει ότι δεν νοείται να απειλεί με το προσφυγικό. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία. Να γίνει συζήτηση όχι όμως με απειλές, τσαμπουκάδες και μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε καλή γειτονία.

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο και τη ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού απάντησε:

Όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό καταλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου. Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Θα ήθελα να είχαμε 300 ψήφοι. Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσω για την πρωτοβουλία αυτή. Δεν συνδέω τον εκλογικό νόμο με την αλλαγή του Συντάγματος.

Η συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. «Θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου. Η απλή αναλογική είναι απόλυτα καταστροφική. Θα φέρουμε νέο νόμο που εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι παράλογο ένα κόμμα που διαθέτει πάνω από 40% της ψήφου να μην μπορεί να κυβερνήσει.

Για το ενδεχόμενο εξεταστικών επιτροπών είπε:

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δικιά μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι προς ένα παρελθόν εξαιρετικά επώδυνο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως πάντως διευκρίνισε, «η διενέργεια εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Και εάν η Βουλή κρίνει ότι θα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση, που θα λάβει η πλειοψηφία».

«Οι Έλληνες δεν ξεχνούν αυτά που έγιναν και αυτή η μνήμη αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης να προχωρήσουμε μπροστά» πρόσθεσε.

Για το μέλλον της ΔΕΗ ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε:

Παραλάβαμε μια επιχείρηση σε τραγική κατάσταση. Όδευε με ταχύτητα προς χρεοκοπία. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι για να σωθεί η επιχείρηση. Έχω εμπιστοσύνη και στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και να την κάνουμε κερδοφόρα. Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ.

Ερωτηθείς για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που εξήγγειλε χθες, ο Πρωθυπουργός είπε: 

Από το 2021 θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να μειωθούν και το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.Το 2023 θα καταργηθούν πλήρως.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα Εξάρχεια αλλά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

Δεν καταργήσαμε το άσυλο, δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει. Η αστυνομία κάνει ήδη επεμβάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες. Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Όπως στα Εξάρχεια. Γίνονται επιχειρήσεις, όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία και αυτό είναι καλό όχι κακό.

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση και για τη συμφωνία των  Πρεσπών η απάντηση στην οποία ήταν η εξής:

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ και θύμισε ότι "αυτή τη διαπίστωση είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στην Βουλή προεκλογικά. Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα".

Μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία.

Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, είπε.

Για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Κάθε πράγμα στον καιρό του, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις προσφυγικές ροές που έχουν πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός σχολίασε:

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό σε σχέση με την προηγούμενη. Η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου. Οι επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν. Έχουν προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησίων. Υπάρχει και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Σχετικά με τη σίτιση των μεταναστών ο πρωθυπουργός είπε:

Γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για τη ραγδαία πτώση των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες και το κατά πόσο αλλάζει πλέον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, λόγω αυτής της εξέλιξης είπε:

Η απάντηση είναι ναι. Θέλουμε τα ελληνικά ομολογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα. Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ. Το αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής. Θα γλιτώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως από αυτή τη παρέμβαση.

Εξάλλου για την επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ είπε: 

Το θέμα έχει συζητηθεί. Εύλογο να συνδεθεί με την αξιολόγηση. Λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη για να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε. Να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως θεωρώ ότι είναι η μείωση των φόρων.

Σε ερώτηση για τα ελληνικά πανεπιστήμια απάντησε:

Η προσοχή μας πέφτει πάνω στα δημόσια πανεπιστήμια. Πως θα μπορέσουν να γίνουν πιο εξωστρεφή. Μέχρι τέλος του χρόνου θα φέρουμε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο για εμάς θα αποτελεί μια τολμηρή μεταρρύθμιση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε:

Διασκεδαστική η ερώτηση. Προφανώς θα εξαντλήσω την τετραετία. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Εφόσον δεν αλλάξει η απλή αναλογική, θα γίνουν διπλές εκλογές, το λέω ξεκάθαρα.

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση  και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Σε ερώτηση για τις αλλαγές στα εργασιακά και την επιδοματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τόνισε:

Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τα εργασιακά. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία. Στο ζήτημα των μεικτών και των καθαρών αποδοχών, είναι σημαντικό να αρχίσουν να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορώ να δεχτώ μόνο εξαιρέσεις όταν η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Ερωτηθείς για τις αστικές συγκοινωνίες και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σημείωσε:

Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα του ΟΑΣΘ. Θέλουμε περισσότερα λεωφορεία... χθες. Έχουμε 315 λεωφορεία σε κυκλοφορία. Έχω ζητήσει από το υπουργείο ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την λύση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση για τον νόμο Κατρούγκαλο και τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είπε:

Δεν θέλω να κάνω σχόλιο πριν δω τις αποφάσεις. Θα τις σεβαστούμε. Θα λάβουμε υπόψιν τις δημοσιονομικές συνθήκες και κάθε επιστροφή θα γίνει σε εύλογο χρόνο.

Ερωτηθείς για τον φόρο στα καύσιμα και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ο πρωθυπουργός απάντησε:

Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα. Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, εντός του 2019, είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες μας. Και για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το κόστος παραγωγής των αγροτών. Είναι λοιπόν στις προτεραιότητές μας και σύντομα θα έχουμε κάποια νέα για το θέμα.

Ερωτηθείς για δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός απάντησε:

Τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα. Ότι έχουμε εξαγγείλει είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Η μείωση στον φόρο των επιχειρήσεων θα κοστίσει.  

Σε ερώτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είπε:

Δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα. Μας ασκήθει κριτική από την αντιπολίτευση που ταυτίστηκε με τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου. Οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, ισχύει το πάγιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε ερώτηση για τον ποινικό κώδικα και πότε θα γίνουν οι αλλαγές που θέλει η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

Την Πέμπτη θα πάω στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να συζητήσω την πρόοδο που έχει γίνει. Πρόθεσή μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει. ψηφιστεί οι αλλαγές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπήρχαν χτυπητές αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν. Δώσαμε λίγο παραπάνω χρόνο στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός είπε ότι εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς: "Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προιόντων", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: "θα είμαστε αμείλικτοι".

Ερωτηθείς για το Μάτι και τη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

Μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το 112. Η χρήση του είναι απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είχαμε πολλές φωτιές και δεν είχαμε ούτε ένα νεκρό. Θέλω να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής και τον κ. Χαρδαλιά.

Σε νέα ερώτηση για το προσφυγικό και την Τουρκία και αν η Μέρκελ έδειξε διάθεση συναίνεσης για το θέμα είπε:

Έθεσα το θέμα στην κυρία Μέρκελ. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες. Παίζεται ένα παιχνίδι, η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία, διότι το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί τελειώνει τέλος του 2019.

Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό, τόνισε πρόσθεσε ότι είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».

Σε ερώτηση για τις τράπεζες και την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει ο πρωθυπουργός απάντησε:

Υιοθετούμε ένα μοντέλο αντίστοιχο με της Ιταλίας για να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαχθούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες προσαρμόζονται στα δεδομένα της αγοράς. Καλώ τις υπόλοιπες τράπεζες ώστε να επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους. Πρέπει να υπάρχει τρόπος και ο συνεπής δανειολήπτης να έχει μια επιβράβευση.

Σε ερώτηση για τα ζητήματα ασφάλειας και τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού το σχόλιο ήταν το εξής:

Θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να φύγουν οι φυλακές Κορυδαλλού. Υπάρχει μια εισήγηση του υπουργείου να μεταφερθεί σε έναν χώρο στον Ασπρόπυργο. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη γιατι την περιοχή και θα γίνει διάλογος με τους φορείς. Είναι απόφαση του υπουργείου τι θα γίνει. Ενδεχομένως να υπάρξει ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων φυλακών.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν σκοπεύει να δει τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ανήλικοι στο Δωμάτιο» που πραγματεύεται τα γεγονότα του 2015 ο πρωθυπουργός απάντησε:

Ναι θα την δω. Αν και έχω την αίσθηση πως η ταινία θα είναι επαρκώς μονομερής. Θα συνιστούσα να διαβάσει κανείς και άλλα βιβλία για το μέγεθος της αλαζονείας και της ασχετοσύνης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει το θέμα, ας καταθέσει ο ίδιος πρόταση για την διενέργεια εξεταστικής. Οι πολίτες έχουν εικόνα για το τι έγινε τότε. Εκλεισαν επιχειρήσεις, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, η χώρα διασύρθηκε. Θα με ενδιέφερε να δω αν στην νέα ταινία του κ. Γαβρά θα εμφανίζεται ο κ. Καμμένος ή ο κ. Πετσίτης.

Σε ερώτηση για τις προσλήψεις στο δημόσιο και την αναλόγια προσλήψεων-αποχωρήσεων είπε:

Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Προχωράμε σε προσλήψεις στην ειδική αγωγή και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις και στην εκπαίδευση. Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5, μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα. Πρέπει προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες.

Ερωτηθείς για την επένδυση στο Ελληνικό σχολίασε:

Κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις, ο διαγωνισμός για το καζίνο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, παρότι διοικητικά ήταν πιο σύνθετο απ' ότι νόμιζα και εγώ. Με τη μεγάλη αποτελεσματικότητα που κινήθηκαν οι αρμόδιοι έφτασε το έργο εκεί που βρίσκεται τώρα.

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι είναι προσωπική του δέσμευση και θα γίνει.

Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αρκούν οι μειώσεις φόρων για να έρθουν επενδύσεις είπε:

Όχι δεν αρκούν. Έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική που έχει 3 πυλώνες. Γιαυτό και χθες μίλησα για επενδυτικά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν. Ο πρώτος πυλώνας είναι η αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, το δεύτερο κομμάτι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το τρίτο αφορά τις τράπεζες. Πρέπει να κερδηθούν όλες οι μάχες αν θέλουμε να κάνουμε την έκπληξη.

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και γιατί δεν την αξιοποιεί η κυβέρνηση αντέδρασε λέγοντας:

Παραδόξως η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν. Είναι εκτός τόπου και χρόνου και υπάρχει στον φαντασιακό κόσμο του κύριου Τσίπρα. Συγχέει τα ταμειακά διαθέσιμα με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική και αυτή θα ακολουθήσουμε.

Ερωτηθείς για τους συντελεστές ΦΠΑ είπε:

Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής, απάντησε σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, τους φορολογικούς ελέγχους και το έλλειμμα προσωπικού για τη διενέργειά τους είπε:

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές τιμολογήσεις, στα ηλεκτρονικά βιβλία και στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων διότι και εκεί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική εστία φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως οι έλεγχοι σήμερα δεν γίνονται μόνο με ελεγκτές που βγαίνουν στον δρόμο αλλά και με ανάλυση δεδομένων από την ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ αποκτά κάθε μέρα μεγαλύτερη τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να εντοπίζει δυνητικούς παραβάτες, τόνισε και συμπλήρωσε πως σκοπός είναι να κάνουμε ελέγχους εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει παραβατικότητα. Οι έλεγχοι δεν χρειάζεται να γίνεται μόνο σε υποθέσεις από το βαθύτατο παρελθόν, για ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά στο σήμερα, σημείωσε.

Ερωτηθείς για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής ο πρωθυπουργός τόνισε:

Δεν μπορούμε να φτάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές της Βουλγαρίας. Όμως για αυτό μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Έχω αναφερθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός φυσικού αερίου και το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης είπε: Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ.

«Δεν ήταν κοστολογημένη και ήταν εξαιρετικά αβέβαιο αν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό Μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου. Συζήτησα με όλους του φορείς και προχωράμε με τη στήριξη των φορέων της πόλης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 «Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων προσβάλουν την κοινωνία μας. Οι προηγούμενες προτάσεις για τα ζώα συντροφιάς ήταν εκτός τόπου και χρόνου, καθώς είχε ακουστεί και ότι αποτελεί, πως είναι φορολογικό τεκμήριο, το να έχει κανείς ένα ζώο συντροφιάς» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.

 «Θα υπάρξει συνολική στρατηγική σε συνεργασία με το φιλοζωικό κίνημα. Το σύγχρονο πλαίσιο θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους και η ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο πριν την εκπνοή της συνέντευξης και ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν με τον γνωστό επιχειρηματία-εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη. Τον χαιρέτισα όπως μπήκα στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτισα καμία εκατοστή άλλους καθώς έμπαινα στο ξενοδοχείο μου», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις και φιλίες με τους επιχειρηματίες… Έχω πιο παραγωγικά πράγματα να κάνω από το να ασχολούμαι με κάθε fake news που γράφεται στο Διαδίκτυο», κατέληξε.