Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρισκόταν στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Κρήτη όταν πληροφορήθηκε την εξέλιξη από τη Βουλή.
«Καλοδεχούμενη η πρόταση και είναι αλήθεια ότι τον παρακαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει» είπε ο κ. Μητσοτάκης που πρόσθεσε ότι είναι « πολύ καλή ευκαιρία για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Επιδιώκω τη σύγκριση, ελάτε να συγκριθούμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι «εύχομαι οι πολίτες να ξεπεράσουν το νέφος της τοξικότητας και να αντιληφθούν ποιοι μπορούν να τους μιλήσουν για το μέλλον τους».
«Από αύριο θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη μιλώντας στην εκδήλωση για το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Κρήτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για κάθε περιφέρεια, προσθέτοντας ότι «δεν είναι άσκηση επί χάρτου, αλλά προϊόν διαβούλευσης με φορείς και έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» και ότι πρόκειται για « ένα σχέδιο με μεγάλη μελετητική ωριμότητα, χρονοδιαγράμματα, χρηματοδοτήσεις και φορείς υλοποίησης» και επίσης ότι «είμαστε βέβαιοι ότι όσα λέμε μπορούν να υλοποιηθούν και πολλά υλοποιούνται ήδη».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άριστη όπως χαρακτήρισε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης με στόχο «μια Κρήτη στην οποία τα οφέλη της ανάπτυξης θα πρέπει να τα καρπώνονται όλες οι περιφερειακές ενότητες».
«Η ανάπτυξη σε όλες τις εκφάνσεις της επιβάλλεται και πρέπει να είναι βιώσιμη και για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που έκανε αναφορά στην πράσινη μετάβαση.
Το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 480 έργα και αποτελείται από τέσσερις άξονες. Τον άξονα «Σύγχρονα Δίκτυα και Υποδομές» με 145 έργα και προϋπολογισμό 3,68 δις, τον άξονα «Αγροτική Παραγωγή και Πράσινη Μετάβαση» με 57 έργα και προϋπολογισμό 2,33δις, τον άξονα «Επένδυση και Αξία στην περιοχή» με 65 έργα προϋπολογισμό 386 εκατομμύρια και επτά στρατηγικές επενδύσεις και τον άξονα «Δίπλα σε κάθε Πολίτη και Ποιότητα Ζωής» με 210, έργα και προϋπολογισμό 1,26δισς.
Ανάμεσα στα εμβληματικά όπως επισημάνθηκε έργα και συνεκτικές πολιτικές, είναι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού 'Αξονα Κρήτης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου, η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού, έργα Φράγματος Πλατύ Ποταμού με αγωγό μεταφοράς προς Μεσσαρά και αρδευτικά δίκτυα Νομού Ρεθύμνου, Ταμιευτήρας Μπραμιανού, Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, Το Φράγμα Αποσελέμη και έργα ενίσχυσής του ταμιευτήρα, η Μονάδα επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΑ Αμαρίου, Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Ανάκτησης Αποβλήτων και ΧΥΤΥ Ηρακλείου και παρεμβάσεις στα δικαστικά μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ.
Σε ότι αφορά τη νησιωτική διακυβέρνηση επισημάνθηκε ότι 73 εκατομμύρια παρεμβάσεις υλοποιούνται για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών ενώ σχεδιάζονται και νέα έργα, ενώ για τον Πολιτισμό και τις συνεκτικές παρεμβάσεις και μακρόπνοη στρατηγική προβλέπονται 104 εκ για την ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των πολιτιστικών υποδομών. Σε ότι αφορά την υγεία οι συνεκτικές παρεμβάσεις με ανθρωποκεντρική στρατηγική αφορούν σε έργα προϋπολογισμού 148,4 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των Νοσοκομείων Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Αγίου Νικολάου και των κέντρων υγείας και τον εκσυγχρονισμό του βιοϊατρικού εξοπλισμού.
Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Κρήτη επιπλέον περιλαμβάνει έργα για την Παιδεία, την έρευνα και καινοτομία, το περιβάλλον και τον Αθλητισμό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ