«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι της 21ης Μαΐου με απλή αναλογική. Θα σεβαστώ τις επιταγές του Συντάγματος. Τι θα την κάνω την εντολή, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τις κινήσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διάφορες» και πως «είναι σήμερα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Τους ενώνει ένας στόχος και αυτός είναι να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός», συνέχισε ενώ υπογράμμισε πως το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη ΝΔ στο τιμόνι.
«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω θα την πετύχω. Ο λαός είναι ο τελικός κριτής πάντα», συμπλήρωσε και για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι «αυτή η στρατηγική ούτε Τσιπρας ούτε Μητσοτάκης ήταν προδιαγεγραμμένη από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
Για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες και συγκεκριμένα για τα οικογενειακά επιδόματα ανέφερε πως αποτελούν εξειδίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Είπε επίσης ότι το youth pass θα καταβάλλεται εφάπαξ μια φορά όταν ενηλικιώνεσαι και τόνισε πως «όσο κινούμαστε εντός των στόχων του πλεονάσματος δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός και γι'αυτό το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο».
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πετάει αριθμούς στον αέρα χωρίς να έχει αίσθηση κοστολόγησης.
Για τη μείωση του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι δοκιμάστηκε και σε άλλες χώρες και είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα χωρίς να μειωθούν οι τιμές των προιόντων . Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος στη χώρα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας και πως η λύση είναι η στήριξη του εισοδήματος μέσω των ονομαστικών μισθών και της μείωσης των φόρων. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί και επισήμανε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις των φόρων θα είναι μόνιμες.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε 45 δισ.στην πανδημία, στήριξε την κοινωνία, η ανεργία έπεσε 6 μονάδες και μετά στήριξε τους λογαριασμούς του ρεύματος και έδωσε το market pass. "Υπάρχει ένας κοινός τόπος που ενώνει τις κρίσεις , ήταν όλες εισαγόμενες. Την κρίση του 2015 την προκαλέσαμε οι ίδιοι. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να λέει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια όταν μας έβαλε στο 3ο μνημόνιο», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στις αυξήσεις στις συντάξεις και την ενίσχυση που πήραν και εκείνοι που δεν είδαν αύξηση λόγων προσωπικής διαφοράς.
«Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Κάθε χρόνο το πλεόνασμα το επιστρέφουμε στην κοινωνία. Οι πρώτοι που θα το καρπωθούν και το 2023 είναι οι συνταξιούχοι και όσοι είναι ευάλωτοι», ανέφερε.
Αναφερόμενος στους μισθούς είπε ότι θα αυξάνονται όσο μειώνεται η ανεργία και έρχονται επενδύσεις.
«Θα αστειεύεστε φαίνεται;», απάντησε ερωτηθείς για όσα γράφονται περί μυστικών συναντήσεων στο Μαξίμου. «Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πως πηγαίνει η προεκλογική περίοδος. Τη μια δεν τους αρέσουν οι δημοσκοπήσεις, τη δεύτερη μιλούν για σενάρια αποστασίας και αναρωτιέμαι γιατί τα λένε αφού πιστεύουν ότι θα είναι πρώτοι, μετά λένε για διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία. Εμείς απαγορεύσαμε στους φονιάδες της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Θα κάναμε και 13 παρεμβάσεις αν χρειαζόντουσαν. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αυτό κάποιους τους ενόχλησε. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση», δήλωσε ενώ υπενθύμισε ότι η πρώτη σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 2021. «Ήρθαμε και βελτιώσαμε το νόμο του ‘21 . Ο κ. Βαρουφάκης ανοιχτά και ο άλλος ο κ.Τσιπρας εξέφρασε δυσαρέσκεια του για τις εξελίξεις», είπε ενώ για τη δυνατότητα του Ηλία Κασιδιάρη αν και φυλακισμένος να κάνει εκπομπή ανέφερε: «Το τι γίνεται μέσα στις φυλακές θα το δούμε, δύο κόμματα δώσαμε αυτή τη μάχη η οποία κερδήθηκε και ο Κασιδιάρης δεν θα είναι στη Βουλή».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή από βουλευτές εκλεγμένους με τη ΝΔ ενώ συμπλήρωσε πως ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν σκάσει το σκάνδαλο υποκλοπών.
«Είναι μια επιλογή, τη σέβομαι. Αν δείτε την ένταση του λόγου του και τσακώνονται 3 ημέρες για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Αυτή η συζήτηση μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Στη συνολική ζυγαριά οι υποκλοπές θα βαρύνουν αρνητικά. Το θέμα είναι τι κάναμε . Αναλάβαμε ευθύνη για αυτό που έγινε. Έχουμε πιο αυστηρές δικλείδες για να παρακολουθείται δημόσιο πρόσωπο. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν. Το έχω πει πολλές φορές ότι δεν γνώριζα και για αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί», πρόσθεσε.
Και συμπλήρωσε: «Το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη αρέσκεται στο ΠΑΣΟΚ του ‘80 μόνο που είμαστε στο 2023. Σαφέστατα είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από αυτά που μας ενώνουν. Για αυτό οι εκλογές πρέπει να δώσουν μήνυμα νίκης και όταν ξαναψηφίσουμε να υπάρχει πρόταση διακυβέρνησης. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία των πολιτών. Υπάρχει μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα. Τη θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Για να μην προκύψει πρέπει να είναι ισχυρή η ΝΔ».
Για την αναμόρφωση της υγείας ο πρωθυπουργός είπε πως είναι
το μεγαλύτερο προσωπικό του στοίχημα για τη δεύτερη τετραετία.
«Πρέπει να προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς και να το κάνουμε γρήγορα», ανέφερε και μίλησε για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων.
«Βλέπω τι γίνεται στις εφημερίες και βλέπω ότι συχνά στα επείγοντα δεν είναι επείγοντα αλλά περιστατικά που παίρνουν την επόμενη ημέρα τη θέση άλλου χειρουργείου. Τέτοιες πρακτικές να σταματήσουν. Θα έχω προσωπική επίβλεψη», υπογράμμισε.
Για τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου δήλωσε πως «για Πρέσπες στο Αιγαίο μιλάει η αντιπολίτευση».
Τόνισε πως η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω άλλο θέμα, αποκλείεται με εμένα πρωθυπουργό».
Ανέφερε ότι η Χάγη θα μπορούσε να είναι τελική κατάληξη αλλά είναι μακριά. «Δεν έχω αυταπάτες. Είχαμε 3,5 χρόνια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα εκτόνωσης θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές. Για αυτό και οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν σημαντική γεωπολιτική διάσταση», συνέχισε ενώ είπε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός σημειώνοντας πως «το ευφυολόγημα περί γαλάζιας πατρίδας πιστεύω ήρθε για να μείνει».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι η ένταση να συνεχιστεί. Δεν θα κάνω βήμα πίσω για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μέσα στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού»,ανέφερε.
Για το δημογραφικό ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Επιλέξαμε τα επιδόματα στο δημόσιο. Το πρόγραμμα «σπίτι μου». Όλα τα πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών εκεί αποσκοπούν, να διευκολύνουμε τις εργαζόμενες μητέρες. Δεν πρόκειται να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στο δημογραφικό. Θα επιμείνουμε σε βάθος χρόνου. Είναι μείζον ζήτημα», είπε.
Για τις τριετίες είπε ότι θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% και «εξετάζουμε αν θα έχει αναδρομική ισχύ» όπως και τα κριτήρια που υπάρχουν μετά τις αυξήσεις στην αντικειμενική αξία.