Με έναν απολογισμό κυβερνητικών πεπραγμένων στον τομέα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε ανεπίσημα την έναρξη της εκλογικής μάχης, που φαίνεται ότι θα διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και σε κλίμα πόλωσης.
Ανοίγοντας σήμερα την αυλαία των θεματικών του συνεντεύξεων, ο πρωθυπουργός ενίσχυσε την εντύπωση ότι η ημερομηνία εκλογών έχει ήδη αποφασιστεί - θα είναι η 9η Απριλίου - και ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να διατηρήσει πρωτοβουλία κινήσεων, διαμορφώνοντας την ατζέντα της δημόσιας προεκλογικής συζήτησης και κομματικής αντιπαράθεσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επιτελείο της ΝΔ στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι “προνομιακό πεδίο” για την κυβέρνηση αποτελούν τα θέματα της οικονομίας. Από αυτά επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια ο κ. Μητσοτάκης, προετοιμάζοντας το έδαφος για κινήσεις εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας, που θα περιλαμβάνουν έναν νέο κύκλο μέτρων στήριξης και επιλεκτικών παροχών προς κοινωνικές ομάδες και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομές.
"Λεφτά υπάρχουν..."
Το επιχείρημα που προβάλλεται προς δικαιολόγηση αυτών των κινήσεων είναι ότι “η οικονομία πηγαίνει καλά, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ικανοποιητικοί, η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται, το χρέος μειώνεται, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που αφήνει περιθώρια για παροχές”.
Σ΄ αυτά συμπυκνώθηκε ένα μεγάλο μέρος της απολογιστικής παρουσίασης των πεπραγμένων και των “επιτευγμάτων” της κυβέρνησης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.
"Η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει είναι αυτή που δημιουργεί τον πρόσθετο χώρο, για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας…", ανέφερε. .
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και στα εργασιακά, ξεκινώντας από το φλέγον και επίκαιρο ζήτημα της μεγάλης ακρίβειας που πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
"Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει…Δεν έχουμε πρόθεση να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει…", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.
Η επικοινωνιακή γραμμή
Η “γραμμή” έχει καθοριστεί από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και της ΝΔ: Στόχος του πρωθυπουργού ήταν
- Να αναδείξει το κυβερνητικό έργο της τετραετίας, να “εξηγήσει” που βρίσκεται η χώρα, να περιγράψει με σαφήνεια τι επέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω διαδοχικών κρίσεων και αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος.
- Να προδιαγράψει τις επόμενες κινήσεις και τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό για την επόμενη τετραετία, δίνοντας μια αισιόδοξη εικόνα με προοπτική για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και την κοινωνία,
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι θα αξιοποιηθούν ό,τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν. Εστίασε επίσης σε πιθανές μειώσεις έμμεσων φόρων την ερχόμενη τετραετία και τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.
Μειώσεις φόρων
"Η κυβέρνηση ήταν συνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις όσον αφορά στη μείωση των φόρων", είπε ο πρωθυπουργός. "Μειώσαμε συνολικά τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα, μειώσαμε τις εισφορές (...). Η αποκλιμάκωση των φόρων στην επόμενη τετραετία θα μπορούσε να συζητηθεί, με βάση τις δυνατότητες…Όλες οι μειώσεις φόρων που νομοθετήσαμε, σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε σίγουροι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Προσωρινή μείωση φόρων, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια δε με βρίσκει σύμφωνο. Αν πρόκειται να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων, κάτι που θεωρώ πιθανό να γίνει την επόμενη τετραετία, θα είναι μόνιμη και δε θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία".
Οπως είπε, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κινούνται στο τρίπτυχο "ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις απασχόλησης, καλύτεροι μισθοί". Επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντικό βήμα την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αυξήσεις των αμοιβών εργασίας που έρχονται ως αποτέλεσμα βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.