Την καθιέρωση επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές για ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, ως μέτρο-απάντηση στην αποχή και στην αδιαφορία που επιδεικνύουν οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια ανακοίνωση έκπληξη που αιφνιδίασε και τους υπουργούς του, καθώς το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα της συνεδρίασης. Παράλληλα δήλωσε ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης και η μία ενιαία περιφέρεια, όπως ισχύει από το 1981.
Θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα διενεργήσει εκλογές και με επιστολική ψήφο, γεγονός που θα αποτελέσει τεστ και ενδεχομένως πρόκριμα για εφαρμογή του εν λόγω συστήματος και στις εθνικές εκλογές, κάτι που μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 κι ύστερα πρακτικά από την άρση κάθε εμποδίου γι αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο», επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης και τονίζοντας ότι πρόκεται για μία ιστορική τομή που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.
«Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Οσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τι είπε για τις μεταρρυθμίσεις
Στην αρχή της εισαγωγικής τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις που τρέχει η κυβέρνηση. «Αυτές απαντούν και στην πράξη σε όσους αμφιβάλλουν είτε για την προσήλωσή μας σε αυτές είτε για τους ρυθμούς παραγωγής του κυβερνητικού έργου», τόνισε.
Αναφέρθηκε κατ' αρχάς στις πολύ σημαντικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση αυτές τις μέρες, με αιχμή την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων
- Καθιερώνεται η μία και μόνη αναβολή στις δίκες και
- Αλλάζει το καθεστώς των αναστολών, προκειμένου οι ποινές επιτέλους να εκτελούνται υπό προϋπόθεση και να υπάρχει φυλάκιση για πλημμελήματα, κάτι το οποίο πρακτικά δε συμβαίνει ποτέ σήμερα
- Αυστηροποιείται και η τιμωρία ειδεχθών αδικημάτων και επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα της υπό όρους απόλυσης κρατουμένων.
Στη συνέχεια είπε ότι ταυτόχρονα «συζητείται και θα έχει ψηφιστεί ως τη Δευτέρα, το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες με τις διατάξεις που καθιστούν ουσιαστικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό υποχρεωτικό για τους servicers, οι οποίοι και θα πρέπει να παρέχουν πια πολύ περισσότερη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους και οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν κούρεμα ή πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση των δανείων τους».
Ανέφερε ακολούθως ότι εκτιμάται πως θα έχουν ψηφιστεί ως την επόμενη Πέμπτη οι συνολικά 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής. Επεσήμανε ότι συνολικά κατατέθηκαν περίπου 3.000 σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση, κάποια από αυτά ενσωματώθηκαν, χωρίς παρ' όλ' αυτά να αλλοιώνεται οι πυρήνας του νομοσχεδίου, κάτι που αποτελεί απόδειξη όπως τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία».
Πρόσθεσε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και δέσμευση η κατεύθυνση των πρόσθετων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στην Παιδεία και την Υγεία, για τη στήριξη των ασθενέστερων.