Οικονομία

Μηταράκης: Τέλος τα επιδόματα σε όσους διαθέτουν άσυλο


Τον τερματισμό της χορήγησης επιδομάτων σε όσους διαθέτουν άσυλο, προανήγγειλε εντός του Μαρτίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες. Από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στη χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο, μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.  Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια  προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα».

Διευκρίνισε δε, ότι επιδόματα φέρεται να έχουν λάβει περίπου 11.200 άτομα, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ασύλου στην Ελλάδα. «Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα νέα κλειστά κέντρα, για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα από 1ης Μαρτίου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Αττική που θα έχουν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και προσωρινή λειτουργία. Η ένταση στα νησιά έχει επηρεάσει και τους Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό δε βοηθά την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλο τον κόσμο στα νησιά».

Για ενδεχόμενη προβοκάτσια από τη Τουρκία, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» και πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά ενεργά υποστηρίζει την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα μας. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση αποτελεσματικά».

Τέλος, σχετικά με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι αυτή που δεν εφάρμοζε την υποχρέωση της να αποτρέψει ροές από τα νησιά. Αυτή τη στιγμή, η Κοινή Δήλωση δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Πάντως, αν υπάρξει συζήτηση της Ευρώπης για νέα Συμφωνία με τη Τουρκία είναι απαραίτητα δύο συστατικά. Πρώτον, να μην οδηγηθούν πάλι σε συμφόρηση τα νησιά του Αιγαίου. Δεύτερον, να είναι πολύ πιο γρήγορες και απλές οι επιστροφές προς τη Τουρκία».