Ελλάδα

Μηταράκης: Η πολιτική μας στο Μεταναστευτικό είναι να περάσουμε σε μια εποχή εξωστρέφειας


Η πολιτική μας στο Μεταναστευτικό είναι να περάσουμε, από μια μακρά περίοδο διεθνούς ανυποληψίας, σε μια εποχή εξωστρέφειας και ουσιαστικής παρουσίας, σε μια εποχή, που οι θέσεις της Ελλάδας θα αντηχούν στα διεθνή φόρα και θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την «Κύρωση συμβατικών κειμένων αναφορικά με το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD)», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετικές τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν χρειάζεται να έχει δικαιολογία αδράνειας το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση: "Είναι δεδομένο ότι το νέο σύμφωνο είναι στόχος της χώρας μας. Είναι δεδομένο ότι θέλουμε ένα Σύμφωνο, που να περιλαμβάνει περισσότερες διατάξεις υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Και ξεκάθαρα λέμε ότι το παρόν κείμενο δεν μας ικανοποιεί, είπε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε τα επόμενα χρόνια, και η Ευρώπη δεν θα δρα σε θέματα μεταναστευτικού, επειδή περιμένουμε το επόμενο Σύμφωνο". Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, "στο θέμα της εξωτερικής διάστασης, στο να υποχρεωθεί η Τουρκία να πάρει τις 1.908 επιστροφές, στο να υποχρεωθεί η Τουρκία να μη επιτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις, στη σύναψη ισχυρών σχέσεων με τις χώρες διέλευσης, με την προστασία των συνόρων μας από τη ΦΡΟΝΤΕΞ και από τις ελληνικές δυνάμεις, από τις επιστροφές αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτό μπορεί να ξεκινήσει πιο ενεργά και σήμερα! Ανεξαρτήτως από το πότε θα καταλήξουμε στο Σύμφωνο. Το Σύμφωνο θα έρθει να βοηθήσει και θα είναι καλύτερο το πνεύμα του ευρωπαϊκού νόμου μετά το σύμφωνο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε τα επόμενα χρόνια και θα είναι η Ελλάδα αβοήθητη από την ΕΕ, επειδή περιμένουμε το Σύμφωνο, που γνωρίζετε ότι έχει μεγάλες αντιδράσεις" είπε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να αφήσουν "εκτός στείρας αντιπαράθεσης" το Μεταναστευτικό. Απαντώντας, ειδικότερα, στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Καμίνη, είπε: "Δεν σας βγαίνει τίποτε το τελευταίο διάστημα. Αμφισβητούσατε τη μείωση των ροών και οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Αμφισβητούσατε την αποσυμφόρηση των νησιών και στα νησιά που είχαμε 30.000 διαμένοντες έχουμε 4.000, ενώ στη Σάμο, που αναφερθήκατε ιδιαίτερα, 300 άτομα. Προβλέψατε ότι θα επέλθει η καταστροφή στις δομές με την πανδημία, όχι απλά δεν επιβεβαιωθήκατε αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Μεταναστευτικό δεν έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της νόσου. Και θα σας πω κάτι ειδικά για τη Σάμο. Η νέα, κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο είναι το παράδειγμα που θα καταρρίψει όλα τα επιχειρήματα όσων έχουν συμφέρον να συντηρείται η μεταναστευτική κρίση. Λέγανε ότι θα είναι γεμάτη, είναι κατά 90% άδεια και εφόσον διατηρηθούν οι μειωμένες ροές θα παραμείνει άδεια. Λέγανε ότι δεν θα κλείσει η παλιά δομή στο Βαθύ και θα υπάρχουν δύο δομές στο νησί, έκλεισε η παλιά δομή και παραδόθηκε στο δήμο και τους κατοίκους. Και έτσι θα γίνει και στη Χίο και στη Λέσβο το επόμενο διάστημα. Σας τρομοκρατεί το ότι μπορεί να μείνετε χωρίς αντικείμενο στο Μεταναστευτικό, αλλά ο λαϊκισμός δεν αποδίδει όταν η κυβέρνηση λύνει προβλήματα".