TECHin

MIT: Ύφασμα που «αναπνέει» με ζωντανά κύτταρα


Ερευνητές στο MIT δημιούργησαν ένα που ύφασμα που «αναπνέει», ανοίγοντας μικρά πτερύγια «εξαερισμού» –σε μέγεθος νυχιού ή δαχτύλου–, ανταποκρινόμενο στη θερμοκρασία και τον ιδρώτα στο σώμα του αθλητή. Και το όνομα αυτού: BioLogic.

Βασίζεται σε βακτήρια, τα οποία φέρεται να ανακαλύφθηκαν πριν από 1.000 χρόνια, από έναν Ιάπωνα σαμουράι. Έκτοτε, ο μικροοργανισμός Bacillus Subtilis χρησιμοποιείται, στην Ιαπωνία, για ζύμωση σε εδέσματα (συμπεριλαμβανομένου του natto, ενός πιάτου που βασίζεται στη σόγια).

Τα κύτταρα αυτού του μικροοργανισμού, τα οποία έχουν περαστεί γαζί στο περίγραμμα των πτερυγίων «εξαερισμού», συρρικνώνονται ή διογκώνονται ανάλογα με το βαθμό υγρασίας. Ωθούν τα πτερύγια να ανοίξουν όταν ο αθλούμενος αρχίζει να ιδρώνει την ώρα της άσκησης, τα τραβούν κλειστά όταν το δέρμα του αθλητή έχει «κρυώσει». Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα σχεδίασε μεγαλύτερα πτερύγια «εξαερισμού» στα σημεία που το ανθρώπινο σώμα γεννά υψηλότερη θερμότητα (και, κατά συνέπεια, η εφίδρωση είναι μεγαλύτερη).

«Συνδυάζουμε αυτά τα ζωντανά κύτταρα με γενετικά εργαλεία για να εισάγουμε σε αυτά και άλλες λειτουργίες» τόνισε ο Γουέν Γουάνγκ, πρώην ερευνητής στο Media Lab και το Τμήμα Μηχανικής του MIT. «Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε φθορισμό, και αυτό επιτρέπει στους άλλους να ξέρουν ότι κάνετε τρέξιμο το βράδυ. Στο μέλλον, μέσω γενετικής μηχανικής, μπορούμε να συνδυάσουμε λειτουργίες που εκκρίνουν οσμές. Άρα, μπορεί μετά το γυμναστήριο το πουκάμισό σας να μυρίζει όμορφα!» προσέθεσε.