Χρηστικά

Μισθοί στην Ελλάδα: Χαμηλότεροι μόνο σε Βουλγαρία-Ουγγαρία


Εκ των ουραγών της Ευρώπης είναι οι Έλληνες σ’ ό,τι αφορά στους μισθούς πλήρους απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι οι αποδοχές τους αυξήθηκαν κατά 3,7% το 2023. Η αύξηση αυτή δεν αποδείχθηκε ικανή να ξεκολλήσει τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης της χώρα μας από τον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μισθοί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εurostat, είναι οι τρίτοι πιο χαμηλοί στην ΕΕ, με την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία να καταλαμβάνουν την προτελευταία και τελευταία θέση αντίστοιχα. Οι αριθμοί που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταδεικνύουν τη μεγάλη ανισότητα που υπάρχει ανάμεσα στους μισθούς των Ελλήνων και των Ευρωπαίων.

Ειδικότερα, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα έφτασε στις 17.000 ευρώ το 2023, όταν στο σύνολο των χωρών της ΕΕ εδράζεται στις 37.900 ευρώ… Σημείο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε αισθητά μικρότερο ποσοστό αύξησης των μισθών (3,7%) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου καταγράφηκε άνοδος 6,5%.

Χαμηλότερους μισθούς από την Ελλάδα συναντάμε μόνο στην Ουγγαρία (16.900 ευρώ) και την Βουλγαρία (13.500 ευρώ). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο υψηλότερος μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (81.100 ευρώ), ενώ ακολούθησαν η Δανία (67.600 ευρώ) και η Ιρλανδία (58.700 ευρώ).

Τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη

Στην πραγματικότητα, όπως είχε γράψει το Sin στις 21 Αυγούστου, επικαλούμενο έκθεση του ΚΕΠΕ, στην πραγματικότητα η θέση των Ελλήνων εργαζόμενων είναι ακόμη χειρότερη, αν μετρηθούν οι μισθοί που καταβλήθηκαν (και όχι το ΑΕΠ) με αναγωγή στην αγοραστική δύναμη. Βάση μέτρησης αποτελεί το ωρομίσθιο. 

Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ των 27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας –για συντομία "ωρομισθίου"–  υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης (πόσες χρηματικές μονάδες κοστίζει μια συγκεκριμένη ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών σε διαφορετικές χώρες).

Το ωρομίσθιο στην Ελλάδα έχει πλέον τη μεγαλύτερη απόκλιση από την μέσο όρο της ΕΕ27, δηλαδή είναι χαμηλότερα και από τη Βουλγαρία.

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως απαιτούνται πολλά περισσότερα προκειμένου οι μισθοί στην Ελλάδα να γίνουν «ανταγωνιστικοί» άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και οι Ελληνες εργαζόμενοι να μην βρίσκονται στο πάτος της λίστας που αφορά τις αποδοχές. Κυβέρνηση και κοινωνική φορείς έχουν ξεκινήσει τον διάλογο για τον κατώτατο μισθό, ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθεί η δέσμευση για αύξησή του στα 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας.
 

Διαβαστε επισης