Πολιτική

«Μισή» συμφωνία στη Σύνοδο για το προσφυγικό


 Η αρνητική στάση των «σκληροπυρηνικών» του Βίζεγκραντ, οι απαιτήσεις της Αγκυρας και οι επιμέρους διαφορές μεταξύ άλλων  χωρών, δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Η μαραθώνια 15ωρη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1:30 το πρωί, χωρίς να ληφθούνσαφείς δεσμευτικές αποφάσεις, αν και έγιναν σημαντικά βήματα σύγκλισης. Πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν  στους βασικούς  άξονες ενός σχεδίου, που προβλέπει ενίσχυση της Ελλάδας με 467 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία hot spots, χορήγηση  στην Τουρκία πρόσθετων κονδυλίων 3 δισ. ευρώ, συντονισμένη δράση για  φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και ανάσχεση των προσφυγικών ροών, επανεισδοχή στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών και μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στη χώρα προορισμού τους.

Με βάση αυτούς τους κατευθυντήριους άξονες, το θέμα θα συζητηθεί σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης, οι πιέσεις προς την Τουρκία θα ενταθούν, προκειμένου η χώρα να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για  την παραμονή – και την επανεισδοχή- προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της, καθώς και για τον περιορισμό της δράσης δουλεμπόρων.

 Ο Τουρκος πρωθυπουργός έλαβε «χλιαρές» υποσχέσεις για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και  επιτάχυνση της διαδικασίας– όπως ζητούσε η Αγκυρα.

Στην απαίτηση Νταβούτογλου να ανοίξουν πέντε κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «απαντησε» ότι θα συναινέσει μόνο υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμια  στα  κυπριακά πλοία και αεροπλάνα – αναγνωρίζοντας ουσιαστικά κατ΄αυτό τον τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Τσίπρας: Πετ΄υχαμε τους στόχους μας

Η Ελλάδα όχι μόνον δεν απομονώθηκε, αλλά κατόρθωσε να απομονώσει τις χώρες του Βίζεγκραντ, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βέτο, το οποίο άσκησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

 "Ειχαμε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης", δήλωσε μετά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς θα ανακόψουμε τη ροή μεταναστών μέσω της Τουρκίας. Η Αγκυρα προσήλθε με ρεαλιστικές προτάσεις επ΄αυτού, αλλά αιφνιδίασε προβάλλοντας νέες απιατήσεις. Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα φθάσουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία. Πιστεύω ότι στην ελληνοτουρκική συνάντηση που θα γίνει σήμερα στη Σμύρνη, θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την επανεισδοχή, ώστε η Τουρκία να παίρνει πίσω τους μετανάστες που θα περνούν στα ελληνικά νησιά"

Για τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκτέθηκαν και απομονώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε  επίσης ότι στη Σύνοδο η ελληνική πλευρά πέτυχε  σχεδόν όλα όσα είχαν τεθεί ως στόχος από το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην πρόσφατη συνεδρίαση του για το προσφυγικό