Πολιτική

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στέλλουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων


 Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στέλλουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση φέτος ακόμα και από αυτά της Ελλάδας. Παρά την έξοδο από το μνημόνιο και τις θετικές προσδοκίες για την οικονομία, το κόστος δανεισμού ανεβαίνει αποτυπώνοντας τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία.

Ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα έχει καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το επόμενο διάστημα, περιορίζει τις ανησυχίες και τις επιπτώσεις, κάτι που επισημάνθηκε και σε πρόσφατη αναφορά των Fitch.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου βρίσκεται στο 3,08% από 2,50% που ήταν τέλος του 2015. Τις τελευταίες μέρες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Κύπρου παρουσιάζει σταθεροποίηση.

Ο συνέταιρος της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα χαρακτηριστικά κάθε εθνικής οικονομίας ξεχωριστά.

«Η παρουσία ενός εν δυνάμει μεγάλου αγοραστή στην αγορά ομολόγων, όπως η ΕΚΤ, ειδικά μετά τις τελευταίες αποφάσεις για ενίσχυση του προγράμματος, οδηγεί στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Η Κύπρος μετά την έξοδο της από το μνημόνιο και λόγω του γεγονότος ότι η οικονομία δε βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα και αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, που να επιβάλλουν έξοδο στις αγορές, η αύξηση αυτή δεν προκαλεί προβλήματα», αναφέρει.



Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης χαρτοφυλακίων της Argus Stockbrokers, Σάββα Θεοφίλου, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου επηρεάζεται από την απόφαση της ΕΚΤ να εξαιρέσει τα κυπριακά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης στα τέλη του μήνα. Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του ομολόγου κινήθηκε ανοδικά οδηγώντας την αποτίμηση τους σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, η σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, σε συνδυασμό με πιθανή βελτίωση στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν οι αναδιαρθρώσεις αποδειχτούν βιώσιμες, αναμένεται να οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, πέραν της Κύπρου, αύξηση σημειώνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας ανέρχεται στο 8,61% από 8,07% τέλος του 2015 και της Πορτογαλίας στο 2,94% από 2,50%.

Αντίθετα, μείωση σημειώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας. Το δεκαετές ομόλογο της Ισπανίας ανέρχεται στο 1,49% από 1,77%, της Ιρλανδίας στο 0,88% από 1,15% και της Ιταλίας στο 1,35% από 1,59%.

Από τα τέλη του 2014 αρχές του 2015 παρουσιάστηκε μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης και αύξηση στην αξία τους, λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάστηκε απόρροια των προσδοκιών για εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αύξησε στα €80 δισ. από €60 δισ. τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Απρίλιο στο πλαίσιο του QE διευρύνοντας τους τίτλους που κάνει αποδεκτούς. Ειδικότερα, στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμα για τακτικές αγορές περιλαμβάνονται και ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από άλλες επιχειρήσεις πέραν των τραπεζών.

Ο κ. Γιασεμίδης σημειώνει ότι το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον επηρεάζει και την ευρωζώνη, με τις ανησυχίες να εστιάζονται σε χώρες που παρουσιάζουν προβλήματα. Για παράδειγμα, προσθέτει, στην Πορτογαλία υπάρχει ανησυχία κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό.

«Σημειώνεται ότι η ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη μια θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, όμως τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται και το γεγονός ότι η ΕΚΤ αναγκάστηκε την περασμένη βδομάδα να «ρίξει» με κάθε μέσο που διαθέτει ρευστότητα στην αγορά, αποδεικνύει τη μη αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο κ. Γιασεμίδης.