Οικονομία

Μηνύματα αισιοδοξίας από το Νταβός- Προβλέψεις για ανάκαμψη


Εξασθενούν οι φόβοι για μια βαθιά ύφεση το 2023 με ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό (στασιμοπληθωρισμός) και οι ισχυροί της παγκόσμιας οικονομίας στέλνουν από το Νταβός αισιόδοξα μηνύματα, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα αποφευχθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε  από το ελβετικό θέρετρο ότι η χώρα μας θα φθάσει φέτος σε ρυθμό ανάπτυξης «κοντά στο 2%», τονίζοντας ότι «μπορούμε και να εκπλήξουμε» με ακόμη πιό υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Οι ανησυχίες για μια βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2023 ήταν διάχυτες ως τώρα στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, καθώς ο πολύ υψηλός πληθωρισμός λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας παρέπεμπε πολλούς αναλυτές στον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του '70.

Όμως, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα και ο πληθωρισμός αρχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ οι μεγάλες οικονομίες δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, οι δυσμενείς προβλέψεις αρχίζουν να αναθεωρούνται.

"Στο καρφί και στο πέταλο" το ΔΝΤ

Η Γκίτα Γκόπινατ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, διεμήνυσε ότι το Ταμείο θα αναβαθμίσει τις οικονομικές του προβλέψεις. Δεν προβλέπει, πλέον, ένα «πιο δύσκολο» 2023, αλλά μια «βελτίωση» των συνθηκών το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2024, καθώς τα θετικά στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μια ύφεση.

  • Προειδοποίησε πάντως, ότι το 2023 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά». Με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ υψηλός, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να «παραμείνουν στην πορεία τους», όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί με βιώσιμο τρόπο, όπως υπογράμμισε.

Καθοριστικός ο ρόλος της Κίνας

Οι ελπίδες για την παγκόσμια οικονομία στρέφονται στην Κίνα, καθώς το άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μετά τους περιορισμούς της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια ανάπτυξη σε επίπεδα υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις, την ώρα που οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη και η Βρετανία φλερτάρουν με ύφεση μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

«Η επαναλειτουργία της Κίνας πρέπει να είναι το σημαντικότερο γεγονός και θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη», δήλωσε στο Νταβός η Λόρα Τσα, πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. «Η Ασία θα είναι ο παράγοντας ανάπτυξης το 2023. Όχι μόνο η Κίνα, αλλά και η Ινδία και η Ινδονησία, δηλαδή αναδυόμενες και πολύ ισχυρές οικονομίες», τόνισε.

Ο Ντάγκλας Πίτερσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της S&P Global, προέβλεψε επίσης πολύ ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας. Είπε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια «πολύ ήπια» ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Βρετανία, αλλά η καθαρή ανάπτυξη ολόκληρου του έτους παγκοσμίως θα εξακολουθήσει να είναι θετική. «Οι ισχυρές αγορές εργασίας δεν συνάδουν με ύφεση και οι αγορές εργασίας είναι ισχυρές σχεδόν παντού στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Άξελ Λίμαν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση. Κι αυτός όμως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές προσδοκίες για την Κίνα. «Η προβλεπόμενη ανάπτυξη στην Κίνα είναι 4,5%. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν ξεπεράσει αυτό το ποσοστό», είπε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας και τέως πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και για την Ευρωζώνη, που αποτελεί βασική εστία προβληματισμού λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ύφεση δεν είναι δεδομένη, όπως τόνισε. «Πιστεύω ότι η οικονομία μας εκπλήσσει τρίμηνο με τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 στην Ευρώπη πιθανότατα θα εξακολουθήσει να είναι θετικό και ίσως να εκπλαγούμε ευχάριστα και στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλειδί για την πορεία της Ευρώπης η Γερμανία

Για την ευρωπαϊκή οικονομία, όλοι αναγνωρίζουν ότι η πορεία της εξαρτηθεί από το αν η Γερμανία θα καταφέρει να αντιπαρέλθει τους μεγάλους κραδασμούς που προκάλεσε το 2022 η διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό αέριο, ώστε να αποφύγει μια ύφεση που θα τραβούσε χαμηλότερα ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός: Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επέστρεψε, μετά την οδυνηρή αποκοπή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο μετασχηματισμός της Γερμανίας προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία «αποκτά επί του παρόντος μια εντελώς νέα δυναμική», δήλωσε χθες ο Σολτς. «Όχι παρά, αλλά λόγω του ρωσικού πολέμου και της επακόλουθης πίεσης σε εμάς τους Ευρωπαίους να αλλάξουμε».

Ως παράδειγμα για την οικονομική ανανέωση της Γερμανίας, ο Σολτς ανέφερε στο Νταβός την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού LNG στην πόλη-λιμάνι Βιλχελμσάβεν σε λιγότερο από επτά μήνες. «Η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη. μπορούμε να είμαστε μη γραφειοκρατικοί και μπορούμε να είμαστε γρήγοροι», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, που προέβλεψε την Τρίτη ότι η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2023 συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι εντός του έτους θα δούμε πιθανότατα δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης. Όμως, αυτή η ύφεση θα είναι ρηχή και σύντομη, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας ευχάριστης έκπληξης, ιδιαίτερα αν αποφευχθεί μια επιδείνωση των συνθηκών στον ενεργειακό τομέα.