Οικονομία

Μήνυμα στις αγορές με αποκρατικοποιήσεις


 Μετά την παρουσίαση των βασικών κατευθυντήριων γραμμών της οικονομικής πολιτικής της, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να στείλει ηχηρό μήνυμα στις αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Βασικοί στόχοι η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, η επιτάχυνση των εισροών ξένων κεφαλαίων και η ενίσχυση της δυναμικής προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
 
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θέλει να “υπενθυμίσει” στη διεθνή οικονομική κοινότητα  ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση “φιλική” προς τους ξένους επενδυτές, που επιδιώκει περαιτέρω άνοιγμα των αγορών και έχει στο πρόγραμμα της μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Το μήνυμα θα δοθεί με κινήσεις περιορισμού της παρουσίας του κράτους σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων και σε δραστηριότητες  τις οποίες μπορούν να αναλάβουν ιδιώτες – με αποτελέσματα ενδεχομένως καλύτερα για την ελληνική οικονομία.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η απαγκίστρωση του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα, όπου διαθέτει μεγάλες συμμετοχές (μέσω ΤΧΑ), όχι κατ' επιλογήν κυβερνήσεων αλλά ως αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των προσπαθειών στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει το τελευταίο εξάμηνο πριν από τις εκλογές. Τώρα θα λάβουν επίσημο χαρακτήρα, με  προετοιμασίες για την έναρξη διαδικασιών πώλησης μέρους ή του συνόλου των μεριδίων κρατικής συμμετοχής.

 Eurobank σε πρώτο πλάνο, έπεται η Εθνική

Κίνηση εμβληματική με τεράστια απήχηση στις αγορές θα είναι η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση μεγάλου ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας, όπου το Δημόσιο κατέχει μέσω ΤΧΣ περίπου 41%. Η κυβέρνηση θα ήθελε να πουληθεί ολόκληρο σε διεθνή τραπεζικό όμιλο. Φαίνεται όμως ότι για λόγους “ισορροπιών” θα προτιμήσει τελικά να δοθεί ποσοστό της τάξεως του 20%-25% και το υπόλοιπο να “βγει στο σφυρί” σε επόμενη φάση.

Θα προηγηθεί η πώληση του 1,4% της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ και το οποίο θέλει να αγοράσει η ίδια η τράπεζα,προσφέροντας μάλιστα τίμημα αρκετά υψηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του πακέτου.

Το ταχύτερο δυνατόν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση των μεριδίων του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς (26,7%) και στην Alpha Bank (9%), αφού καθοριστεί με ποιό τρόπο θα γίνει η διάθεση των μετοχών αυτών.

 Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ και παραχωρήσεις

Ενα μεγάλο project αποκρατικοποίησης που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι  η πώληση του 30% της εταιρείας του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος ,που βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου.

Στο κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του πακέτου μετοχών (35,5%) που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία Ηelleniq Energy (ΕΛΠΕ). Εκεί θα χρειαστεί ίσως να προηγηθεί συμφωνία με τον όμιλο Λάτση, ο οποίος κατέχει το 47,1%.

Στο πακέτο αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται ακόμη κινήσεις που θα γίνουν από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορούν:
 - Την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού  
- Την παραχώρηση εκμετάλλευσης περιφερειακών λιμανιών – μεταξύ των οποίων είναι του Ηρακλείου και του Βόλου.

Διαβαστε επισης