Πολιτική

Μήνυμα Σάλλα: Να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας αναφορικά με την αναγκαιότητα να κλείσει σύντομα η β' αξιολόγηση σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.  «Η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει σύντομα, γιατί οι καθυστερήσεις παρακωλύουν τις δαπάνες και την επενδυτική δραστηριότητα, η οποία είναι αναγκαία για την οικονομία» επεσήμανε ενδεικτικά. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα έχουμε την αίσθηση πως εξερχόμαστε από την κρίση, όσο η αξιολόγηση εκκρεμεί και δεν κλείνει».  

Υπενθυμίζεται πως τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν τις τελευταίες μέρες οι τραπεζίτες της χώρας καθώς διαβλέπουν πως μια συνεχιζόμενη κωλυσιεργεία θα αυξήσει τα επίπεδα αβεβαιότητας τόσο για τους τραπεζικούς ομίλους όσο και το σύνολο της οικονομίας.

Διαβάστε: Σκεπτικισμός τραπεζιτών, καλούν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στο δημοσίευμα του το Bloomberg αναλύει τα σημερινά δεδομένα, τονίζοντας πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και της Αθήνας, τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση». Αυτό, συνεχίζει το αμερικανικό πρακτορείο, θα μπορούσε να αποτελέσει τη χαριστική βολή για τη χώρα, η οποία εξακολουθεί να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. «Η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 6 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο» σημειώνει επίσης.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι από την τελευταία «έκρηξη» στην ελληνική κρίση το 2015, οι τράπεζες στην πιο προβληματική οικονομία της Ευρώπης αύξησαν τα κεφάλαιά τους, σταμάτησαν τις απώλειες και δημιούργησαν σχέδιο για τη μείωση των «βουνών» κόκκινων δανείων. Τώρα, οι νέες εντάσεις για τη διάσωση της χώρας θέτουν σε κίνδυνο αυτή την πρόοδο. Περίπου 1,3% των καταθέσεων αποσύρθηκαν από τις τράπεζες τον Ιανουάριο, ενώ τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν -αύξηση που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας απέδωσε στην εκμετάλλευση από τους δανειολήπτες του αδιεξόδου με τους πιστωτές, ως δικαιολογία να αποφύγουν να κάνουν τις πληρωμές τους.

Διαβάστε αναλυτικά: Bloomberg: Σε κίνδυνο οι τράπεζες από την καθυστέρηση της αξιολόγησης